Koptský pravoslavný biskup: musíme se vrátit k jednotě

2. 8. 2006  (job)


 

Vatikán. Liturgické zpěvy v arabštině se 12. července ozývaly před hrobem sv. Petra ve Vatikánských grotách. Podle 16 let staré tradice tam oslavili svátek knížete apoštolů představitelé koptské pravoslavné církve. Právě na 12.7. připadá svátek sv. Petra a Pavla podle juliánského kalendáře. V Itálii se odhaduje počet koptských pravoslavných věřících na 15-17 tisíc. Na obřad do Svatopetrské krypty jich přišlo na tři tisíce:

"Jak katolická církev tak pravoslavná u nás dodržuje své vlastní tradice. Ženy si zakrývají hlavy a protože jsme na posvátém místě, musíme si také zout boty, jak to Bůh přikázal Mojžíšovi na Sinaji: "Zuj si opánky, protože místo, na kterém stojíš, je svaté."- řekl nám k zvláštnostem obřadu koptský pravoslavný biskup Říma a Turína, Barnaba El- Soryani. "Bohu díky dialog nyní pokračuje a oproti dřívějšku se zlepšuje. S velkou nadějí hledíme k dalšímu sblížení, protože v dnešním světě je potřeba, abychom byli sjednoceni. Stále více si uvědomujeme - a říkám to ze srdce - že se musíme vrátit k jednotě."

Biskup Barnaba El-Soryany reprezentoval při dnešní slavnosti ve Vatikánských grotách nejvyššího představitele koptské pravoslavné církve, papeže Šenudu III., který v poslední době několikrát navštívil Vatikán osobně: zúčastnil se pohřbu Jana Pavla II., inaugrační mše nového pontifikátu a také XI. Generálního zasádání biskupského synodu v říjnu loňského roku.

(job)

  

(Převzato ze zpráv Radia Vaticana ze dne 13. 7. 2006
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci