Připravuje se setkání papeže s moskevským patriarchou

20. 6. 2007  Jiří Gračka



Podle kardinála Waltera Kaspera by se papež Benedikt XVI. a moskevský pravoslavný patriarcha Alexij II. mohli do roka setkat. Řekl to včera (14.6.2007) na Papežské univerzitě Urbaniana u příležitosti udělení čestného doktorátu z misiologie Chrysostomu II., primasovi pravoslavné církve na Kypru.

 

Vatikán: Přípravy na setkání papeže Benedikta XVI. a patriarchy Alexije II. jsou již v běhu, řekl včera předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů kardinál Walter Kasper. "Je naděje, že by se mohli potkat již za rok," dodal. Setkání však podle něj záleží především na interní situaci ruské pravoslavné církve i na dalších vnějších okolnostech. Existuje však velká vůle obou stran: "Papež by setkání rád uskutečnil a také Alexij II. je tomu otevřený. Nebrání se ani pravoslavní věřící," řekl kardinál.

"Takovou událost nelze připravit za jeden den," řekl později kardinál Kasper v rozhovoru s italskými novináři. Součástí přípravy podle něj musí být setkání delegací a teologická diskuze.

Svou podporu a pomoc vyjádřil i arcibiskup Chrysostomos II. z Kypru: "Udělám co bude v mých silách, aby se jejich setkání mohlo uskutečnit," řekl a k pravoslavnému patriarchovi Alexijovi podotkl: "Jsem jeho dobrý přítel a myslím, že můžu bezpečně prohlásit, že s tím nebude žádný problém. Všechny překážky lze zdolat, když je dobrá vůle," dodal.

 

Zdroj: ZENIT 

 

(Převzato ze zpráv Radia Vaticana ze dne 15. 6. 2007
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci