Ivetka Korčáková doprovodí osobně film "Ivetka a hora" v českých kinech

12. 11. 2008  Eva Petláková


 

Od 20. listopadu se chystá do kin ojedinělý dokumentární film IVETKA A HORA (režie Vít Janeček, ČR 2008, 84 min.), který ještě před svou oficiální premiérou vzbudil pozornost díky své spirituální tématice a svou úspěšnou předpremiérovou projekcí na MFDF Jihlava.

IVETKA A HORA oficiálně vstupuje do kin 20. listopadu, ale již několik dní předtím se objeví ve speciální projekci v několika českých a moravských městech. Těchto projekcí se osobně zúčastní nejen režisér snímku Vít Janeček, ale i hlavní protagonistka Iveta Korčáková. Diváci tak budou moci osobně konfrontovat své pocity z filmu přímo s tvůrci a protagonistkou.

 

Vít Janeček a Iveta Korčáková doprovodí film v těchto termínech a sálech:

 
17.11. / 20.30 hodin kino Světozor, Praha
18.11. / 16 hodin Škola Bolzano, Tábor
18. 11. / 19 hodin Sál Teologické fakulty JČU, České Budějovice www.tf.jcu.cz
19. 11. / 20 hodin kino Centrál, Hradec Králové www.kinocentral.cz
20. 11. / 20 hodin kino Scala, Brno www.kultura-brno.cz
21. 11. / 20 hodin Konvent, 3. patro (FK Pastiche filmz), Olomouc  www.pastichefilmz.org
22. 11. / 20 hodin Konvent, 3. patro ( FK Pastiche filmz), Olomouc  www.pastichefilmz.org

Dokumentární film IVETKA A HORA reflektuje fenomén mariánského zjevení na hoře Zvir u obce Litmanová na Slovensku, kde se v letech 1990-1995 dvěma dívkám každý měsíc zjevovala Panna Marie. Film mapuje historii zjevení, proměnu hory Zvir v poutní místo, ale je také a především osobním portrétem jedné z vizionářek - Ivety Korčákové. V době zjevení desetiletá dívka dnes s odstupem několika let komentuje svou vnitřní zkušenost, svůj život se skutečností zázraku zjevení.

Snímek IVETKA A HORA ve své předpremiéře zahajoval Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava a bylo o něm slyšet i na samém závěru. Vyhrál totiž sekci Nejlepší český dokumentární film. Porotci České radosti, kteří cenu udělili, své rozhodnutí poeticky odůvodnili slovy "[film] čistým způsobem zprostředkoval kontakt s metafyzičnem." K tomu Ivan Martin Jirous dodal: "Viděl jsem v tom filmu nepředstavitelnou religiozitu, cosi bytostně potřebného v naší ateistické zemi."

Česká republika je jednou z mála zemí, kde počet obyvatel bez vyznání převyšuje počet věřících a patří mezi státy s největším procentem lidí, hlásících se k ateismu. Česká republika navíc bývá označována často jako misijní země. "Do této historické situace přicházíme s filmem o zjevení Panny Marie. Asi to je bláhové, ale téma spirituality je zpracováno natolik citlivě, že jsme nemohli jinak..., " dodává Ivo Andrle z distribuční společnosti Aerofilms.

Film oficiálně vstupuje do kin 20. listopadu 2008, tedy v témže roce, v kterém byla hora Zvir (místo zjevení) prohlášena Prešovským arcibiskupem řeckokatolické církve Janem Babjakem za poutní místo.

 


IVETKA A HORA
režie: Vít Janeček, ČR 2008, 84 min
česko - slovensko - rusínská verze

Více o filmu:
www.ivetka.net 
www.aerofilms.cz/ivetkaahora 
 

(Pozn. mh: připojujeme ještě úryvek z recenze v Katolickém týdeníku:

Pokud váháte, zda jít na film Ivetka a hora do kina, nebo si počkat až se objeví v televizi, riskujete, že se okradete o další zážitek: z reakce diváků. „Myslela jsem, že se do mě pustí,“ svěřila se mi hlavní hrdinka filmu, která se osobně účastnila filmové projekce a následné besedy s diváky na nedávném jihlavském festivalu. Žádné posměšné otázky, ironické poznámky či vášnivá polemika se však nekonaly. Přitom nešlo o věřící publikum. Když se na plátně objevili církevní představitelé a svým obvyklým církevním jazykem se vyjadřovali k událostem v Litmanové nebo na dané téma pateticky kázali, kino řvalo smíchy. Říkal jsem si, že bych nechtěl být v kůži Ivety a po filmu do takové arény vstoupit. Když se rozsvítily světla, v nabitém sále zazněl nejdřív dlouhotrvající potlesk a poté se obecenstvo jako mávnutím proutku změnilo v citlivé diváky. Šlo většinou o mladé lidi, kteří byli osloveni nejen Ivetčiným příběhem, ale především upřímností, otevřeností a přirozeností její výpovědi. V tu chvíli jsem cítil, že nežiji uprostřed ateistických Čech, ale na duchovně vyprahlém území, kde každá kapka autentické duchovní zkušenosti má šanci zavlažit zemi, ale nesmí být opentlena žádnou úřední oficialitou, laciným patosem či dokonce blahosklonnou povýšeností. Byla to dobrá lekce.)

 


O režiséru Vítu Janečkovi


Narozen 1970, absolvent FF UK obor Filmová věda a FAMU obor Dokumentární tvorba, dokumentarista, filmový publicista a pedagog. V 90. letech pracoval jako dramaturg filmových projektů Experimentálního prostoru ROXY, divadla Archa a jako kurátor historických restrospektiv na několika ročnících MFF Karlovy Vary (Antonin Artaud a film, Jean Epstein, česká avantgarda, bratří Marxové, nový kazašský film). Dlouhodobě se zabývá filmovou historií a teorií, dokumentárním filmem a interdisciplinárními vztahy mezi uměleckými obory a obory poznání, spoluzaložil Centrum audiovizuálních studií FAMU, kde nyní působí. Z filmové tvorby (většinou více koproducentů, jeden z nich většinou ČT, ve výběru nejsou uvedeny školní filmy FAMU): V centru filmu, v teple domova (1998, spolu s P.Markem, 40 min.); Po cestě pustým lesem (2000, 58 min.); Čistička divadlem (2000, spolu s M.Marečkem, 58 min.), Houba (2000, 58 min.); Bitva o život (2000, spolu s M.Jankem a R.Vávrou, 88 min.); Máme NATO? (2002, 28 min.); Pravidla hry - vymezení prostoru (2005, 98 min. a 58 min.); Den E (2005, spolu s E.Hníkovou a I.Miloševič, 58 min.). Publikuje převážně v Cinepuru a v Literárních novinách.

 

(Pro Listář vybral mgr)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci