Lustrace v Polské církvi skončily

19. 3. 2009  (čtk)



Oficiální stanovisko církve: Neexistují důkazy o spolupráci dalších biskupů se státní bezpečností.

 

Polská katolická církev se již nebude zabývat lustrací svých biskupů, věc považuje za uzavřenou. Takové je oficiální stanovisko církevních hodnostářů, kteří po včerejším uzavřeném zasedání vydali prohlášení k této záležitosti.

Biskupové uvedli, že v dopise z Vatikánu, jehož adresátem byl předseda polského biskupského sněmu arcibiskup Józef Michalik, bylo uvedeno, že neexistují žádné důkazy, na základě kterých by bylo možné obvinit členy biskupského sněmu ze spolupráce s bývalou státní bezpečností.

"Věc lustrací proto považujeme za uzavřenou," napsali biskupové v prohlášení.

Lustracemi se začali duchovní intenzivně zabývat v roce 2007 po skandálu okolo Stanislawa Wielguse, který těsně před svou inaugurací rezignoval na úřad varšavského arcibiskupa kvůli spolupráci s komunistickou tajnou policií. Sněm se poté rozhodl, že církevní komise historiků prozkoumá minulost všech biskupů.

Kvůli spolupráci s komunistickou tajnou policií posléze rezignovalo několik polských kněží. Odhaduje se, že v celé zemi spolupracovalo s SB okolo 1600 až 2400 duchovních.

Episkopát ve včerejším prohlášení uvedl, že nebude v budoucnosti žádným způsobem komentovat "materiály takového druhu". "Církevní historická komise udělala, co mohla," uvedl kněz Józef Kloch.

Za věřící se v Polsku považuje přes 80 procent obyvatel. Dvě třetiny z nich jsou přesvědčeny, že katolická církev hraje v jejich životě důležitou roli a je významnou morální autoritou. Počet lidí, kteří chodí pravidelně každou neděli do kostela, ale ubývá. Je jich asi 40 procent ze všech katolíků v Polsku.

 

Zdroj: Hospodářské noviny

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 12. 3. 2009
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci