Metropolita Cyril novým patriarchou ruské pravoslavné církve

2. 2. 2009  (job)


 

Moskva/Vatikán. Novým patriarchou ruské pravoslavné církve se stal metropolita Smolensku a Kaliningradu, Cyril. Velkou většinou hlasů ho včera zvolil synod této církve shromážděný v Moskvě. Cyril, občanským jménem Vladimir Gunďajev, je prvním ruským patriarchou zvoleným v postkomunistickém Rusku, jeho předchůdce, Alexij II., který zemřel 5. prosince loňského roku, nastoupil do úřadu ještě před rozpuštěním Sovětského Svazu, v roce 1990.

62letý Cyril je 16. patriarchou ruské církve. Od roku 1989 stál v čele jejího diplomatického oddělení. Právě on byl také hlavním mluvčím ruského pravoslaví v poslední fázi rozhovorů s Vatikánem, zahájené po zvolení Benedikta XVI. v roce 2005. Od počátku byl rovněž zastáncem osobního setkání svého předchůdce s Papežem.

Mluvčí Svatého Stolce, Federico Lombardi, v rozhovoru s novináři uvedl, že Papež přijal informaci o volbě a na pokračování vztahů mezi pravoslavnými a katolíky hledí s důvěrou. Novému patriarchovi přeje, aby mohl vykonávat co nejlépe svou důležitou službu, řekl v první reakci na volbu vatikánský mluvčí.

  

 *          *          *

 

Patriarcha Cyril převzal ve vztahu k Papeži linii svého předchůdce

Moskva. Znásobení misijního působení a také důraz na všenárodní pravoslavnou výchovu, to jsou dvě hlavní cesty rozvoje, na které poukázala posvátná synoda v Moskvě. Nový patriarcha Cyril, který byl v úterý zvolen, řekl, že podmínkou setkání s Papežem je vyřešení obtížných otázek. Převzal tak linii svého předchůdce Alexeje II. Patriarcha Cyril se však již dříve jako metropolita Smolenska a Kaliningradu s Benediktem XVI. několikrát setkal, naposledy v roce 2007. Z Moskvy telefonuje korespondent vatikánského rozhlasu Vojtěch Rajter:

"Hlavním úkolem církve musí být zvýšené misijní a celonárodní výchovné úsilí pravoslavné církve. Misijní činnost a duchovní i morální výchova osoby musí být středem našeho působení - píše se v závěrečném dokumentu synody. Důvodem ke zvýšení misijní činnosti- čteme dále v dokumentu - je skutečnost, že "se mnozí označují za pravoslavné, ale nejednají ve shodě s učením církve. Proto musí pastýři i synové církve vynaložit veškeré úsilí, aby se lidé seznámili se základy pravoslavné víry, účastnili se svátostného života i liturgie a jednali ve shodě s morálními normami Kristova evangelia. Synod vyzval pastýře a věřící laiky k rozvinutí dialogu se společností, aby jí "ukazovali křesťanský obraz života a hlásali hodnoty". V dialogu se státem je - podle účastníků zasedání posvátné synody - "zapotřebí ctít zásadu nevměšování do kompetencí druhé strany". Nově zvolený patriarcha Cyril podržel linii svého předchůdce Alexeje II. ve věci případného setkání s Papežem. K takovému setkání by mohlo dojít po vyřešení problémů, které dělí obě církve."

(mig)

 

(Převzato ze zpravodajství Radia Vaticana z 28. a 29. 1. 2009
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci