Kardinál Duka zakázal konání dvou akcí festivalu Prague Pride na půdě Akademické farnosti Praha

6. 8. 2015  (vlu)


 

Praha - Přednáška a diskuse s jeptiškou Jeannine Gramick, spoluzakladatelkou hnutí New Ways Ministry ani promítání polského filmu Ve jménu se v prostorách pražské Akademické farností při kostele Nejsvětějšího Salvátora neuskuteční. Pražský kardinál Dominik Duka obě akce zakázal.

Události se sice v rámci doprovodného programu festivalu Prague Pride konat ve středu 12. srpna a o den pozdějí budou, tak jak bylo původně naplánováno, nicméně ne na půdě římskokatolické církve, informuje o tom hlavní organizátor akcí sdružení Logos ČR.

 

Logos: Církev se tématům šikany a diskriminace vyhýbá

“Jsme znepokojeni a zároveň zarmouceni tím, že vedení římskokatolické církve v České republice prostřednictvím kardinála Duky a priori odmítá tuto příležitost k dialogu, kterou ve spolupráci s festivalem Prague Pride nabízíme. Římskokatolická církev v České republice se tématům šikany a diskriminace vyhýbá a pastoraci LGBTQ věřících – kteří v církvi jsou, jakkoli před tím kardinál Duka a další zavírají oči – se s výjimkou cenných aktivit v Ostravsko-opavské diecézi věnovat nechce,” stojí v tiskovém prohlášení ekumenického společenství věřících gayů, leseb a jejich blízkých Logos.

Duka už v pondělí vydal prohlášení, kde píše, že některé postoje účastníků a organizátorů festivalu Prague Pride katolická církev sdílet nemůže. Pražský arcibiskup se ani nedomnívá, že jsou lesby a homosexuálové v Česku diskriminováni. “Zdůrazňování jakési výjimečnosti a prosazování zájmů, které jsou v příkrém rozporu s učením katolické církve, nejsou na místě,” doplňuje.

“Je nám smutno, když jeden z nejvyšších představitelů Římskokatolické církve v České republice Dominik Duka ve svém prohlášení tvrdí, že si není vědom žádné diskriminace LGBTQ lidí na území České republiky. Takové tvrzení nakonec dokazuje, že pan kardinál o životě své církve ví podstatně méně, než by z titulu své funkce měl,” reagovalo na prohlášení sdružení Logos.

Malou kritiku Prague Pride vyčítal Dukovi v pořadu České televize Společný výslech na Nový rok bývalý prezident Václav Klaus. Klaus si tenkrát posteskl, že neviděl biskupy jít v čele pochodu proti Prague Pride. Duka jej tehdy ujistil, že k této akci vždy vydal prohlášení, které ukazuje postoj katolické církve.

Organizátorům také vadí, že dosud jim nikdo zákaz oficiálně nesdělil: “Zaráží nás také, že lidé, kteří proti konání našich akcí na půdě Akademické farnosti protestovali a volali u kardinála Duky po jejím zákazu, dostali oficiální zprávu o vydání tohoto zákazu několik minut po rozhodnutí, zatímco my – jakožto organizátoři – jsme rozhodnutí doposud oficiálně neobdrželi.”

 

Halík: Respektujeme rozhodnutí, k potřebné diskusi a dialogu na toto téma se vrátíme

„Pražský arcibiskup kardinál Duka využil svého práva vydat zákaz obou akcí s odůvodněním, že sice neodmítá dialog v církvi na toto téma, ale považuje časovou souvislost s Prague Pride za nevhodnou,“ uvedl v pátek Tomáš Halík, který je u Salvátora farářem.

„Respektujeme jeho rozhodnutí s tím, že k potřebné akademické diskusi a otevřenému dialogu na toto téma se vrátíme později za příznivějších okolností,“ doplnil Halík ve svém prohlášení.

 

Při audienci ve Vatikánu seděli členové New Ways Ministry na předních místech

Přibližně 50 poutníku New Ways Ministry vedené jeptiškou Gramick dostalo letos v únoru při generální audienci papeže na náměstí svatého Petra ve Vatikánu přední místa. Skupina poutníků přišla do Vatikánu také za pontifikátu papežových předchůdců Jana Pavla a Benedikta, "prostě nás ignorovali," řekla sestra Gramnick. Tentokrát američtí biskupové a přední vatikánští úředníci jejichž žádost podpořili a skupina seděla v přední sekci s církevními hodnostáři a speciálními katolickýmu skupinami, informovala o tom zpravodajská agentura Reuters.

Na seznamu účastníku zveřejněném Vatikánem byla skupina ovšem označena jen jako laici doprovázené sestrou, zmínka o tom, že se jedná o organizaci podporující práva gayů chyběla.

"Znamená to, že je zde hnutí uvnitř naší církve, které vítá lidi z okraje blíže dovnitř," řekla tehdy Gramick na náměstí sv. Petra.

Od roku 1988 byla sestra Gramick vyšetřovaná Kongregací pro nauku víry, tehdejší prefekt kardinál Josef Ratzinger vydal v roce 1999 prohlášení, které zakazuje sestře pastorační práci s homosexuály.

 

Redakce magazínu Christnet.cz se snažila také získat oficiální stanovisko pražského arcibiskupství, na její dotazy ale dosud nikdo nereagoval.

 

(Převzato z webu www.christnet.cz
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Monitor

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci