65. plenární zasedání ČBK - avízo

3. 7. 2006  Martin Horálek



65. plenární zasedání České biskupské konference (ČBK) proběhne ve dnech 2.- 4.7. 2006 na Velehradě. Jeho součástí bude také slavnostní mše svatá v Dolním Němčí v pondělí (3.7.) od 18.30 hodin.

 

 

Velehrad: Před slavností slovanských věrozvěstů se již tradičně schází biskupové českých a moravských diecézí k plenárnímu zasedání na Velehradě. Součástí je i pondělní slavnostní mše v kostele sv. Filipa a Jakuba v Dolním Němčí, která začíná v 18.30 hodin. Hlavním celebrantem zde bude českobudějovický biskup Jiří Paďour, kazatelem brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Následující den (4.7.) se mohou velehradští poutníci s biskupy setkat při raní mši v místní bazilice Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje od 7.00 hodin. Hlavním celebrantem bude ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz, kazatelem světící královéhradecký biskup Josef Kajnek. Od 19.00 hodin se biskupové zúčastní Koncertu lidí dobré vůle, který bude v přímém přenosu vysílat také Česká televize a Český rozhlas 1 - Radiožurnál.

Slavnostní poutní mše svatá na Den slovanských věrozvěstů (5.7.) začíná na prostranství před velehradskou bazilikou v 10.30 hodin (hlavní celebrant olomoucký arcibiskup Jan Graubner, kazatel pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk). Velehradské slavnosti navštíví také zahraniční hosté: spišský světící biskup Andrej Imrich a vídeňský světící biskup Franz Scharl. Poutníci mohou navštívit také byzantsko-slovanskou liturgii svatého Jana Zlatoústého, která začíná ve velehradské bazilice od 15.00 hodin a hlavním celebrantem zde bude apoštolský exarcha řeckokatolické církve Ladislav Hučko.

Během 65. plenárního zasedání ČBK budou biskupové jednat mimo jiné o formaci trvalých jáhnů nebo o ekumenické spolupráci při poskytování duchovní péče ve zdravotnických zařízeních. Kardinál Vlk bude hovořit o situaci církve v dnešní společnosti. P. Ľubomír Fabčin přijede biskupy podrobně seznámit se společnou česko-slovenskou pastorací v Bruselu. Na pořadu jednání biskupů budou i souhrnné zprávy o činnosti Katolického týdeníku, Národního centra pro rodinu, Sdružení České katolické charity a Národního centra Papežských misijních děl.

Po celou dobu zasedání je novinářům k dispozici tiskový mluvčí ČBK Martin Horálek.

 

 (Copyright © 1999-2000 TS ČBK & Altair Software Production 2000)

 

(Převzato ze zpráv TS ČBK ze dne 29. 6. 2006
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci