Britští křesťané a muslimové se spojili v boji o zachování Vánoc

7. 12. 2006  (čtk)


 

Britští křesťané a muslimové se letos spojili, aby ochránili Vánoce proti návalům politické korektnosti. Na mušku si vzali různé pokusy britských místních úřadů, organizací nebo podniků Vánoce a spojené oslavy přejmenovávat ve snaze nedotknout se příslušníků jiných vyznání.

Křesťanské a muslimské fórum, které bylo letos založeno s podporou premiéra Tonyho Blaira a arcibiskupa z Canterbury, zdůraznilo, že oslava Vánoc nikoho neuráží, zatímco jejich "zákazy" se dotknou skoro každého a podobně je tomu i s dalšími svátky. Fórum se také obává, že snaha potlačit Vánoce bude v mysli veřejnosti spojena s muslimskou menšinou, takže jí to uškodí.

Mezi případy, na které fórum upozornilo, je rozhodnutí města Birminghamu v roce 1998 přejmenovat tamní vánoční festival na "Winterval" nebo rozhodnutí radních Lutonu slavit místo Vánoc festival Harryho Pottera.

Představitelé fóra, biskup z Boltonu David Gillet a islámský duchovní Ataullah Siddiqui, rozeslali na radnice společný dopis, ve kterém upozorňují na to, že někteří lidé se snaží vystříhat se zmínky o jakémkoli konkrétním náboženském svátku, aby se někoho nedotkli. To je podle nich nepochopení nálad a názorů nábožensky založených lidí. Podle fóra není správné náboženské festivaly zakazovat, ale naopak je respektovat. Vedle Vánoc k takovým svátkům patří podle nich v Británii Velikonoce, muslimský íd al-fitr, hinduistické diválí a židovská chanuka.

 

(Převzato z www.ekumenickarada.cz
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci