Brno hostí mezinárodní kemp

25. 7. 2006  (bet)


 

Anglicky mluví, zpívají, modlí se, anglicky se tu snad i dýchá. Přes šedesát mladých lidí z České republiky, Slovenska, Litvy, Lotyšska, Maďarska v těchto dnech prožívá v Brně svůj americký sen. Křesťanská organizace Global Outreach tu pořádá mezinárodní kemp.

" Global Outreach je zajímavá organizace s velice žádaným programem studijních pobytů v Americe, výjimečné je na tom, že ta organizace je katolická," přiblížil jeden z organizátorů tábora Tomáš Piler. Minulý rok strávil na střední chlapecké škole v Milwaukee. Kempu se účastní, aby zájemcům zprostředkoval osobní zkušenosti ze svého pobytu ve Spojených státech amerických.

Tábor má zájemce o Global Outreach program připravit na roční studium na americké střední škole a pobyt v americké rodině. Od běžných městských táborů se liší duchovní náplní - společnými modlitbami, diskuzemi s duchovní náplní a každodenní mší. " Kemp mi hodně pomohl připravit se na pobyt v Americe. Je dobře, že Američané dělají něco pro víru.

V Americe jsem dost vyrostl. Naučil jsem se, jak nechat své ego za sebou," popsal účastník kempu Litevec Darius Kirevicius.

Nápad organizovat studijní pobyty středoškoláků z bývalého východního bloku se zrodil po pádu komunismu v hlavách amerického katolického kněze Mika Carola a politologa Mojmíra Povolného z Lawrence University v Appletonu. " Mojmír Povolný se vrátil do Československa po sametové revoluci a setkal se s českými studenty, kteří chtěli studovat v Americe, ale neuměli jazyk, " vyprávěl otec Mike. Povolný tehdy s nabídkou americko- české spolupráce oslovil československé ministerstvo školství, ale neuspěl. Podporu našli u Společnosti přátel USA. " Ti byli nápadem nadšeni," svěřil se Carol. První studenti odjeli do USA v roce 1991. Aby organizace zajistila návaznost programu, studijní pobyty doplnila o mezinárodní kempy rotující mezi Českou republikou, Slovenskem, Maďarskem a od příštího roku také Litvou.

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 19. 7. 2006
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci