Ceny Gratias Agit

12. 5. 2006  Filip Kanda


Moderátor (Světlana Zárubová, David Borek):

Kardinál Tomáš Špidlík, lyžařka Kateřina Neumannová, bývalá americká ministryně zahraničí Madelaine Albrightová a nebo spisovatelé Josef Škvorecký a Zdena Salivarová. To jsou někteří z těch, které ministerstvo zahraničí odměňovalo cenou Gratias Agit - za to, že v cizině vytvářejí a šíří dobré jméno České republiky. Ocenění se uděluje od roku 1997. Kromě už jmenovaných ho letos dostalo dalších 18 osob nebo organizací.

 

Nezáleží na tom, odkud jsou a kde žijí. Spojuje je jedno: šíří dobré jméno ČR v zahraničí.

 

Cyril Svoboda /KDU-ČSL/, ministr zahraničí:

Jsou to zejména ti, kdo je tvoří a šíří zároveň. Jednou z oceněných je také bývalá americká ministryně zahraničí Madelaine Albrightová. Do Prahy ale osobně nepřijela. Pozdrav a poděkování poslala na videonahrávce.

 

Madelaine Albrightová:

Já jsem byla moc ráda, že jsem byla v práci, kde jsem mohla pomoci zemi, kde jsem se narodila.

 

Spisovatelé Josef Škvorecký a Zdena Salivarová, kambodžský král Norodom Sihamoni, lyžařka Kateřina Neumannová, Konfederace politických vězňů nebo třeba Taiwanský podnikatel Tao Sung Ming. To jsou jen někteří z 22 oceněných. Největší pozornost si získal český kardinál Tomáš Špidlík, vyznamenaný za velký podíl při stavbě mostu mezi západním a východním křesťanstvím.

 

Kardinál Tomáš Špidlík:

Češi mají jednu zvláštní vlastnost, mají slovanské srdce ale německou výchovu. To má někdy potíže, protože z toho vzniká hádavost, ale když se ta hádavost překoná, tak mohou být schopni mezi dvěma světy zprostředkovat.

 

Rodák z Boskovic, katolický teolog, jezuita a od roku 2003 také kardinál se věnoval šíření křesťanství a slovanského vlivu po celý život. Během studií za doby druhé světové války se dostal do zahraničí a po únorovém převratu v roce 1948 už se nemohl vrátit. Od roku 1951 žije v Římě. Byl blízkým přítelem zesnulého papeže Jana Pavla II, pro kterého také vedl duchovní cvičení.

 

Kardinál Tomáš Špidlík

Asi tak před 3 roky jsem ho potkal na chodbě a on mi chtěl požehnat, ale já mu povídám Sv. otče já si nemohu kleknout. A on povídá já také ne. A já povídám sv. otče, jak jsme šťastní, že začínáme od nohou a ne od hlavy.

 

Před dosud poslední volbou papeže loni v dubnu ho kardinálské kolegium vybralo, aby v Sixtinské kapli pronesl poslední promluvu ke konkláve. V současnosti působí v římském Centro Aletti. Ateliér zdejšího duchovního umění byl mimo jiné pověřen obnovou vatikánské kaple Redemptoris Mater. Kardinál Špidlík odpovídal za teologickou a uměleckou koncepci obnovy. Kardinál Tomáš Špidlík si teď už jen přeje dožít se 90. Protože jak říká, po devadesátce už umírá jen velmi málo lidí.

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 9. 5. 2006
Pro Listář vybral mgr)

 

 
DISKUSE
Na tento článek můžete reagovat zde.

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci