Církev zavedla vstupné do katedrály

11. 9. 2006  (lds)


 

PRAHA Do svatovítské katedrály - kterou tento týden převzala po Správě Pražského hradu Metropolitní kapitula sv. Víta - je od včerejška potřeba zvláštní vstupné.

Církev zavedla systém, podle kterého je možné zdarma si prohlížet interiér jen ze vstupního prostoru. Základní vstupné lidé platí sto korun, rodinné je dvojnásobné a snížené je poloviční. Podle Václava Soukupa, který je pověřený správou majetku kapituly, je chrám výjimečným objektem a v Evropě není zdaleka jedinou katedrálou se zpoplatněným vstupem. Jak Soukup řekl, rozšíření placeného prostoru ihned přineslo viditelné zklidnění, přestože do kostela i dnes nadále proudily tisíce turistů.

Roční provoz chrámu je odhadován zhruba na 20 milionů korun, desítky milionů korun budou podle Soukupa potřeba na opravy a restaurátorské práce. Do některých slavných katedrál se může návštěvník podívat zadarmo, do jiných se ale bez vstupenky nedostane. Například v londýnské katedrále svatého Pavla vyjde vstup pro dospělého na 375 korun.

Do slavného Gaudího chrámu Sagrada Familia v Barceloně stojí základní vstupné osm eur (225 korun) a do majestátního dómu v Kolíně nad Rýnem čtyři eura (asi 110 korun). Naopak volný vstup je třeba do pařížské katedrály Notre Dame, vídeňského dómu sv. Štěpána nebo římské baziliky sv. Petra. Speciální poplatky se platí až za vstupy do věží či katakomb. Kapitula sv. Víta umožňuje návštěvníkům na rozdíl od předchozího správce usednout během prohlídky do lavic, je možné si chvíli odpočinout a meditovat. K prohlídce je v placeném prostoru nadále otevřena královská hrobka a věž a přibylo několik kaplí, sakristie, kruchta a oratoř.

Do kostela již nastoupila nová agentura zabezpečující provoz, v budoucnu se podle Soukupa vymění bezpečnostní služba. Nezměněn samozřejmě zůstává mimořádný a zvláštní režim uložení korunovačních klenotů, poznamenal. "Je to věčná stavba. Budeme žádat granty, část financí pokryje výtěžek ze vstupného," řekl. Kolik se může ročně vybrat peněz, zatím neví.

Rozvrh bohoslužeb se nemění, případné úpravy liturgického prostoru, o nichž uvažuje kardinál Miloslav Vlk, však podle správce nejsou zatím z finančních důvodů na pořadu dne.

Kapitula při inventarizaci fyzicky převzala v úterý objekt, nyní uzavírá nové smlouvy s firmami, včetně stavebních. Nadále bude při správě katedrály spolupracovat s odborem památkové péče Kanceláře prezidenta republiky, s hradní policií i se Správou Pražského hradu.

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 7. 9. 2006
Pro Listář vybral mh
Foto převzato z pohlednice.tiscali.cz)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci