Hospicům v kraji hrozí zánik

29. 5. 2006  lce


 

Brno, Rajhrad - Hospic umožní nevyléčitelně nemocnému člověku důstojně a v přítomnosti blízkých prožít konec života. Dvěma zařízením na jižní Moravě, které tuto službu poskytují, teď ovšem hrozí zánik.

Nový systém zdravotní péče v Česku, který v úterý prosadili poslanci z ČSSD a KSČM, s hospici nepočítá.

Podle nového zákona budou mít totiž peníze od zdravotních pojišťoven jisté jen ta zařízení, která jsou na schváleném seznamu. Hospic sv. Alžběty v Brně ani Dům léčby bolesti s hospicem sv. Josefa v Rajhradě mezi vybranými nejsou. "Příjmy od pojišťoven tvoří zhruba polovinu peněz potřebných na provoz," uvedla Diana Tuyet-Lan Kosinová, mluvčí Diecézní charity Brno, která rajhradský hospic zřizuje. Charita podle ní dokáže od sponzorů a ze sbírek získat maximálně polovinu peněz. Když nedostane tu druhou od pojišťoven, budeme péči omezovat. "Pokusíme se samozřejmě smlouvy vyjednat. Ale jestli se to podaří, nevíme," dodala. Stejné problémy řeší ředitel brněnského Hospice sv. Alžběty Jindřich Zuziak. "Smlouvu s VZP máme do 30. června," dodal.

Pojišťovna na otázky MF DNES ohledně hospiců neodpověděla.

Zástupci obou zařízení doufají, že potřebné peníze by nakonec získali třeba od kraje. "Ale dotace na letošní rok už jsou rozdány," podotýká Zuziak.

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 26. 5. 2006
Pro Listář vybral mh)

 

 
DISKUSE
Na tento článek můžete reagovat zde.

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci