Italský tisk spekuluje o postoji katolických špiček k celibátu

20. 12. 2006  Rostislav Matulík 


 

Agentura DPA se domnívá, že ve Vatikánu došlo k posunu v otázce celibátu. Po letitém mlčení se o tomto delikátním tématu od nástupu papeže Benedikta XVI. diskutuje až překvapivě často.

Debatovalo se o tom i na říjnovém biskupském synodu a sám papež o tabuizované záležitosti mluvil před několika týdny se špičkami Římské kurie. Nakonec dal sice Svatý stolec najevo, že se žádný velký obrat čekat nedá, přesto se ale zdá, že určitý pohyb nastal. S překvapivým výrokem teď totiž přišel nový prefekt vatikánské Kongregace pro klérus, brazilský kardinál Claudio Hummes. "Církev může o této otázce diskutovat, protože celibát není žádné dogma, nýbrž disciplinární nařízení," vysvětlil a upozornil, že i někteří apoštolové - mezi nimi například Petr - ženatí byli. "Církev není strnulá, je to instituce, která se mění, když se změnit musí," míní Hummes. Tento kardinál přitom platí za blízkého důvěrníka Benedikta XVI. Jsou tedy jeho výroky, které se objevily v seriózním brazilském deníku Estado de Sao Paulo, známkou toho, že Vatikán začíná pod novým papežem měnit pohled na věc?

Zrušení celibátu je už delší dobu neoficiálně považováno za jednu z reforem, kterou by církev mohla přijmout ve velmi blízké době. Poté by mohla přijít na přetřes dlouho opomíjená otázka ženských kněží. "Vatikán se otevírá ženatým kněžím," hlásilo odvážně ve své analýze pondělní vydání římských novin La Repubblica. "Z četných výroků je jasné, že ve Vatikánu sílí přesvědčení, že kapitola ženatých kněží se musí znovu otevřít," tvrdí odborník na tyto záležitosti, Marco Politi. Pozorovatelé míní, že Benedikt už dokázal, jak moc je nevypočitatelný. Ve vatikánské doktríně se ale přesto rýsuje malá skulina. Podle všeho papež jednou dovolí, aby se starší ženatí muži, kteří se dlouhodobě angažují v rámci církve jako takzvaní "viri probati" (osvědčení muži), mohli stát knězi. Naproti tomu je spíše nepravděpodobné, že kněží někdy dostanou svolení, aby mohli po vysvěcení vstoupit do manželství.

Nový podnět dostala diskuse o celibátu před několika týdny, kdy se ukázalo, že následně exkomunikovaný africký arcibiskup Emmanuel Milingo ve Spojených státech uváděl do biskupského úřadu ženaté muže. Sám šestasedmdesátiletý Milingo se oženil už před lety při hromadném obřadu sekty moonistů. Sporné téma je na pořadu dne také proto, že počet katolických kněží na světě stále klesá. Benedikt se od svého nástupu na Petrův stolec k celibátu ještě veřejně nevyjádřil. Po biskupském synodu řekl pouze to, že celibát je "cenným darem a znamením naprosté oddanosti Bohu a bližním". V době, kdy byl Joseph Ratzinger kardinálem, ale zdůrazňoval, že celibát není dogmatem: "Je to životní způsob, kterému církev dorostla a který s sebou přirozeně nese nebezpečí, že se zhroutí," píše se v jeho knize "Sůl země".

Zákaz manželství pro kněze se praktikuje od roku 1139, kdy druhý lateránský koncil za papeže Inocence II. schválil zavedení celibátu. Termín je odvozen z latinského caelebs = svobodný. Současné diskuse o celibátní povinnosti se rozhořely i díky zprávám o případech, kdy byli kněží pachateli sexuálního zneužívání. Jestli se církev skutečně blíží k bodu obratu, není úplně jasné. Vyjádření kardinála Hummese je ale každopádně "zábleskem naděje", soudí italský deník Corriere della Sera.

 

(Převzato z vysílání ČRo6 ze dne 9. 12. 2006
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci