Kardinál Martino nesouhlasí s trestem smrti
  pro Saddáma Husajna

9. 11. 2006  Jiří Gračka



Předseda Papežské rady "Iustitia et Pax" kardinál Renato Martino říká, že vynesení rozsudku smrti pro Saddáma Husajna je nesprávné. Reaguje tak na odsouzení bývalého iráckého prezidenta k trestu smrti oběšením.

Vatikán: Kardinál Martino v neděli řekl pro italskou agenturu ANSA: "Trestat zločin dalším zločinem, zabitím z pomsty, znamená, že se stále nacházíme ve stádiu pravidla 'Oko za oko, zub za zub'". Odvolal se přitom na učení encykliky papeže Jana Pavla II. "Evangelium vitae" (1995) i Katechismu katolické církve, které shodně říkají, že moderní společnost má dostatek jiných prostředků, jak ochránit občany před zločinem, a nemusí se uchylovat k popravám. "Bůh nám dal život a jen on jej může odejmout," řekl kardinál a dodal, že "poprava není přirozenou smrtí. Život je Božím darem, který musíme chránit od okamžiku početí až po jeho přirozený konec. Je politováníhodné, že Irák patří mezi těch několik zemí, které zatím nezrušily trest smrti."

Saddám Husajn, který v letech 1979-2003 zastával funkci iráckého prezidenta, byl v neděli 5.11.2006 u bagdádského tribunálu shledán vinným ze smrti 148 Iráčanů v městečku Dudžail v r. 1982. Přitom stále probíhá i druhý tribunál, který jej viní z vyhlazení kurdských vesnic v r. 1988, při kterých podle některých zdrojů přišlo o život až 180.000 lidí. Třicetidenní odvolací proces byl zahájen v pondělí.

Zdroj: CNS

 

(Převzato ze zpráv TS ČBK ze dne 8. 11. 2006
Pro Listář vybral mh
Foto převzato z http://www.chiesa.espressonline.it)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci