Koncert sboru Sirin

Vánoční program slavného vokálního souboru ruské pravoslavné církve

14. 12. 2006  (tic)


 

Dne 15. prosince 2006 v 19:30 hodin se uskuteční v pražském kostele sv. Šimona a Judy, Dušní 1 koncert pěveckého souboru Sirin.

Slavný vokální soubor ruské pravoslavné církve SIRIN předchází pověst podmanivých, po všech směrech okouzlujících hlasů, jejichž poslech se rovná mystickému zážitku. Zvuky andělského kůru, jak produkci popisují kritici, ještě zdůrazní vánoční program. Obnovená tradice liturgického zpěvu se stane symbolickým završením prvního ročníku přehlídky současné ruské kultury a umění Ruská sezóna, s níž se české obecenstvo potkávalo na různých místech ČR po celý rok 2006.

 

 

Stejně jako se na území České republiky těší stále velké oblibě lidové vánoční hry, v Rusku nikdy neupadly v zapomnění tzv. vertěpy, „betlémky“ (vertěp = Betlém). Jde o kombinaci činohry, loutkového divadla, lidových i silně náboženských zpěvů, která obestírá příběh o narození Ježíše Krista sugestivní, mysteriózní atmosférou.

V pražském Kostele sv. Šimona a Judy zazní vánoční zpěvy a lidová duchovní poesie. Koncert bude mít sedm částí podle Evangelia a bude ukončen rekonstrukcí folklórní slavnosti věnované narození Ježíše Krista. Součástí programu bude i lidové náboženské drama Smrt Krále Heroda, které má základ v mystériích 16. a 17. století.

Program:
1. Narození Krista – Narození Ježíše Krista bylo v tajemstvím, ale andělé o tom zvěstovali zpěvem, který slyšeli vyvolení.
2. Uctívání Krista – Za zpěvu oslavných písní přicházejí lidé, jako dříve pastýři a králové.
3.Vraždění neviňátek – Černokněžník přináší Králi Herodovi novinu o narození Ježíše Krista, ten přikáže zabít všechna novorozeňata.
4. Útěk do Egypta - Anděl zvěstuje Josefovi a Marii nebezpečí a přikazuje uprchnout do Egypta a setrvat tam až do Herodovy smrti.
5. Pláč Ráchel – Ráchel prosí Heroda o život jejího dítěte, Herodes je neúprosný a dítě zabije. Z nebe přichází anděl a Ráchel utěšuje.
6. Herodova smrt
7. Píseň oslavující Krista - Symbol návratu Krista po Herodově smrti.

Soubor SIRIN, založený v roce 1989, obnovuje starobylé pravoslavné tradice zpěvu. Pestrý repertoár zahrnuje sakrální klášterní zpěvy, duchovní poesii, rané formy ruského polyfonického zpěvu či duchovní písně z Bulharska a Řecka. Soubor sklízí velké úspěchy nejen v Rusku, ale také v zahraničí.

 

(Převzato z www.ticketpro.cz
Pro Listář vybral mh
Foto převzato z www.ruskasezona.cz)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci