Kostely chátrají, na opravy chybí peníze

Některé už musely být zavřeny kvůli bezpečnosti, lidem hrozí úrazy

5. 6. 2006  Luděk Stínil


 
Téměř dvě stě kostelů, které v Česku spravuje Římskokatolická církev, je ve velmi špatném stavu. Dvě třetiny z nich najdete na severu Čech.

 

Severní Čechy - V havarijním stavu je více než sto severočeských kostelů. Římskokatolická církev už musela některé z nich pro jistotu uzavřít, aby lidé nepřišli k úrazu. Největší problém představují střechy a krovy. Někde je nutné pořídit záchranná opatření na podepření stropů. "Opravy platíme z různých zdrojů - třeba i ze sbírek," říká biskup litoměřické diecéze Pavel Posád.

Hlavní roli však hraje stát. Ten se na opravě kostelů, které patří církvi, podílí až 70 procenty. Dalších 20 procent platí církev z vlastních prostředků. Nezřídka je závislá i na penězích sponzorů. A zbylých 10 procent? Ta leží na bedrech krajů. "Rada kraje schválila některým kostelům Římskokatolické církve dotace," uvedla mluvčí Libereckého kraje Šárka Roudnická. Dvě stě tisíc míří na Děkanství Rumburk, tři sta tisíc na Farnost Horní Jiřetín; na 325 tisíc se může těšit Biskupství litoměřické. "Situace není dobrá. Pokud pojedete krajinou, každých patnáct až dvacet kilometrů narazíte na kostel v havarijním stavu," uvedl stavební technik biskupství Ivo Fidler. Podle něj je sto kostelů v majetku Římskokatolické církve dobrých, 150 v ucházejícím stavu s nutností drobných oprav a 200 kostelů je pak více či méně v havarijním stavu. "Některé zavíráme kvůli bezpečnosti," dodal Fidler s tím, že nejhorší oblastí na severu Čech je Lounsko, Žatecko a Podbořansko. Tady je podle Fidlera 73 kostelů - ovšem jen třicet z nich funguje.

 

Vybrané kostely v havarijním stavu

 

Žabokliky na Podbořansku

Kryry na Podbořansku

Siřem na Žatecku

Libořice na Žatecku

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 9. 5. 2006
Pro Listář vybral mgr

Foto kostelu v Kryrech převzato z www.kryry.cz)

 


Související články:

Kostely? Ty ale nejsou jen naše! (rozhovor s biskupem P. Posádem)

Prodáme chátrající kostely, uvažuje plzeňské biskupství

 

 
DISKUSE
Na tento článek můžete reagovat zde.

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci