Kritika papežových slov slábne

21. 9. 2006  čtk


 

ŘÍM/NEW YORK První smířlivé výroky vůči papeži Benediktovi XVI., který čelí ostré kritice muslimů kvůli použití středověkého citátu o násilnosti islámu, zazněly ze strany muslimských představitelů.

Imám velké mešity v Římě včera prohlásil, že nastal čas dialogu mezi náboženstvími. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád včera dokonce řekl, že si papeže váží, uvedla agentura AFP.

Římský imám Sami Salem, který ještě v pondělí prohlašoval, že papežovy výroky představují "návrat o několik let", včera řekl, že Benedikt XVI. udělal ve svých výrocích "krok zpátky", čímž dal pozitivní signál pro dialog. Tajemník římského islámského kulturního střediska Abdallah Radouane prohlásil, že italští muslimové považují polemiku kolem papežových výroků za uzavřenou.

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová v ranním pořadu televize ABC ocenila papežovu "lásku k lidstvu" a dodala, že lze někdy urazit druhé neúmyslně. Předseda polského parlamentu Marek Jurek v dopise Benediktu XVI. napsal, že nepřátelské reakce na papežovu řezenskou přednášku jsou důkazem obtíží, s nimiž se potýkají snahy o dialog mezi katolíky a muslimy. Ocenil papežův teologický přístup k Bohu a vyzvedl význam teologie jako vědy.

Papež včera odsoudil všechny formy násilí v kondolenčním telegramu misii v Somálsku, kde byla v neděli zabita řádová sestra.

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 20. 9. 2006
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci