Mimořádný volební sněm Pravoslavné církve

3. 5. 2006  Zuzana Ujhelyiová 



Dne 2.5.2006 byl v pravoslavném monastýru ve Vilémově u Litovle zahájen mimořádný Volební sněm Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku. Cílem sněmu je volba nového metropolity.

Vilémov u Litovle: Volby nového metropolity se účastní ve smyslu stanov církve delegáti z řad duchovenstva a věřících. V současnosti je Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku reprezentována arcibiskupem pražským a českých zemí Kryštofem s pravomocemi dočasného metropolitního správce. Volba nejvyššího představitele církve je po nedávné smrti metropolity Nikolaje, který byl zároveň arcibiskupem prešovským a Slovenska, očekávána s velkým napětím.

Pravoslavná církev na území Čech a Slovenska zůstala nerozdělena i po rozdělení Československa, i když je v praktických otázkách spravována dvěma metropolitními radami – českou a slovenskou. V otázkách duchovních a věroučných je vedena jediným orgánem, kterým je posvátný synod biskupů.

Pravoslavná církev v českých zemích a na Slovensku je nedílnou součástí světového pravoslaví skládajícího se z patnácti samostatných, neboli autokefálních církví. Tyto spojuje věrouka prvních sedmi všeobecných sněmů nerozdělené církve prvního tisíciletí křesťanství a společná bohoslužba.

 

(Copyright © 1999-2000 TS ČBK & Altair Software Production 2000)

 

(Převzato ze zpráv TS ČBK ze dne 2. 5. 2006
Pro Listář vybral mgr

 

 
DISKUSE
Na tento článek můžete reagovat zde.

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci