Moravští bratří v USA se omluvili 
za provozování otroctví

23. 6. 2006  Martina Lustigová


 

Severní odnož protestantské církve Moravských bratří ve Spojených státech se omluvila za provozování otroctví a zavázala se k vymýcení rasismu. Oznámila to agentura AP. Stejnou omluvu přijala letos v dubnu jižní část církve, jejíž kořeny sahají k Jednotě bratrské navazující na odkaz středověkého husitství. Otroctví označila v neděli rada moravské náboženské komunity za "nejhlubší propad moravských bratří v severní Americe". "Je to (otroctví) součást našeho příběhu Moravanů," citovala agentura reverendku Maggie Wellertovou ze Sister Bay ve státě Wisconsin, která se zasadila o přijetí rezoluce.

Severní odnož církve se schází každé čtyři roky v Bethlehemu ve státě Pensylvánie. Do tohoto města dorazila první skupina moravských bratří o Vánocích roku 1741. Ve městě se 72.000 tisící obyvatel se hlásí k církvi asi tři tisíce osob. Původní komunita v Bethlehemu a blízkém Nazarethu zahrnovala také dvanáct otroků i svobodných černochů, kteří se modlili a pracovali bok po boku bílých usedlíků. Černoši byli vychováváni a pohřbíváni jako ostatní členové a někteří otroci byli propuštěni na svobodu a další si ji mohli vykoupit. I pensylvánská církev však uznávala myšlenku, že otroci jsou vlastnictvím a mohou být prodáváni a kupováni. V Severní Karolíně byla však většina černochů vytlačena do oddělených církevních organizací. Reverend David Wickman, který stojí v čele severní odnože církve, zdůraznil, že jedním z "hlavních cílů církve v příštích čtyřech letech" bude vykořenění pozůstatků rasismu.

Moravští bratři přišli do Ameriky z Herrnhutu v Horní Lužici v dnešním Německu. Uchýlili se tam z Moravy, zejména z Fulneku a Suchdola, před protireformačním pronásledováním v pobělohorské době. Moravští bratři si ze střední Evropy přivezli řadu obyčejů, které ovlivnily město a jeho okolí. Nejvíce patrné je to o Vánocích, kdy se Bethlehem rozzáří tisíci svícemi z včelího vosku a betlémskými hvězdami. Unikátní výzdoba, za níž přijíždějí návštěvníci z celých Spojených států, dala Bethlehemu přídomek Vánoční město USA. V severní Americe žije na 50.000 osob tohoto vyznání, ovšem další až milion má svůj domov v Africe, kam tradice Jednoty bratrské přenesli moravští misionáři.

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 22. 6. 2006
Pro Listář vybral mgr)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci