Náměstek ministra kultury Koutný se rozhodl odejít

8. 2. 2006  haš, čtk


 

PRAHA (haš, čtk) - Ministr kultury Vítězslav Jandák zvažuje rezignaci náměstka Petra Koutného (KDU-ČSL), kterou Koutný podle svého vyjádření nabídl proto, že ministr převedl z jeho gesce do jiné odbor církví.

"Bylo pro mě důležité, že do mé gesce spadá odbor církví. Odbor byl převeden příkazem ministra na konci roku 2005 do jiné sekce, a tím se pro mě stala záležitost mého angažmá zde poněkud diskutabilní. S panem ministrem jsem se dohodl na odchodu," řekl včera Koutný a dodal, že údajně nemůže vést odbor proto, že si některé církve na něho stěžovaly s tím, že by odbor neměl spadat pod náměstka, který je příslušníkem církve a navíc knězem. Koutný neví, zda odebrání odboru není diskriminační, protože Jandák prý operuje údajnými stížnostmi církví, které však on neviděl a ani neví, na co si přesně církve stěžovaly. Koutný má nyní ve své gesci již jen odbor umění a knihoven a odbor regionální kultury.

 

Mgr. Petr Koutný.  Foto: M. Hrodek

 

Ještě v době, kdy pod něj spadaly i církve, ministr veřejně spekuloval o možném střetu zájmů v případě, kdy Koutný má jako lidovec ve své gesci odbor církví. Později uvedl, že Koutný se chová nadstranicky a objektivně a personální změna není nutná. V lednu ministerstvo několikrát upravovalo svou organizační strukturu, v novém schématu se na čas odbor církví ocitl v sekci vedené náměstkyní Petrou Smolíkovou.

Odbor církví řídí Jana Řepová, o které Jandák krátce po nástupu do své funkce a dlouho před zahájením výrazných personálních změn říkal, že ji odvolá. Dosud se tak nestalo. Další dva odbory v gesci Koutného doznaly změn ve svém vedení již v prosinci. Odbor umění a knihoven po Jandákově rozhodnutí řídí člen sociální demokracie Pavel Hazuka a odbor regionální kultury nově vede příznivec ČSSD Petr Vašíček. Odchod Koutného by byl druhou změnou na pozici náměstka v době řízení ministerstva Jandákem. První změna však vycházela z plánovaného přesunu někdejšího prvního náměstka Zdeňka Nováka do čela Národního památkového ústavu, tak, jak rozhodl před rokem Jandákův předchůdce Pavel Dostál. Novák k památkářům nastoupil, avšak den poté, co jej Jandák jmenoval, jej spolu se všemi řediteli územních pracovišť odvolal. Za prvního náměstka si vybral Františka Formánka.

 

(Převzato z Haló novin ze dne 7. 2. 2006. 
Pro Listář vybral mgr)

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci