Papež a Turci

Cesta Benedikta XVI. bude zajímat i politickou Evropu

2. 10. 2006  Bob Fliedr


 

Benediktova listopadová návštěva Turecka bude zřejmě nejpolitičtější papežskou cestou od roku 1979. Tehdy Jan Pavel II. v Polsku povzbudil kritiky režimu, a ti v následující dekádě nastartovali politické změny v celé střední a východní Evropě. Německý papež má úkol komplikovanější: navázat jím proklamovaný dialog s rozjitřenými muslimy v zemi, která už dlouho usiluje o vstup do Evropské unie. Turečtí muslimové si přitom dobře pamatují Ratzingerův někdejší výrok, že jejich kultura je v rozporu s křesťanskými kořeny Evropy.

Určitým příslibem je to, že Turci teď přijímají papežovo vysvětlení ostře sledované přednášky, kterou měl v Řezně. Zpočátku sice reagovali ohnivě (od premiéra a ministra zahraničí přes muslimské duchovní až po novináře), na jedné demonstraci se dokonce objevil transparent s nápisem "Omluv se, nebo sem nejezdi", nakonec však jejich kritika vyhasla. I turecký velký muftí Ali Bardakoglu, který dříve mluvil o "nenávisti v papežově srdci", přehodil výhybku a ocenil pondělní setkání Benedikta XVI. s velvyslanci z muslimských států.

Papež toho může v Turecku hodně pokazit. Pokud však na své klíčové cestě uspěje a dá vztahům křesťanů a muslimů nový impuls, vstoupí do dějin jako "papež, který rozšířil Evropu".

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 27. 9. 2006
Pro Listář vybral mgr)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci