Papež míří do Brna

Návštěva však ještě není definitivně jistá

13. 10. 2006  Filip Sušánka


 

Brno - Na jeden den se mohou na Brno příští rok upřít zraky jedné miliardy věřících. Brno totiž s největší pravděpodobností navštíví papež Benedikt XVI. Návštěvu České republiky plánuje příští rok při cestě do rakouského poutního místa Mariazell.

Na české odbočce se domluvil s kardinálem Miroslavem Vlkem. "Papež mu ji ústně přislíbil. Kardinál Vlk mu proto na začátku října poslal oficiální pozvání. Čekáme teď na odpověď Vatikánu, jak dlouho se tu zdrží," řekl mluvčí České biskupské konference Martin Horálek.

Délka českého pobytu rozhodne o tom, zda Svatého otce bez velkého cestování uvidí i jihomoravští voliči. Pokud by návštěva Benedikta XVI. byla dvoudenní, tak by zavítal i do Brna. "Sloužil by tam velkou mši pro tisíce lidí. Nejspíš někde pod širým nebem. V Praze by se pak věnoval různým setkáním, například s hlavou státu, jak velí protokol," dodal Horálek.

 

Do měsíce bude jasno

Katoličtí biskupové na včerejším setkání pozvání zopakovali. Odpověď čekají do jednoho měsíce. " Je to pro nás priorita. Návštěva papeže je důležitá nejen pro křesťany, ale pro celý stát. Česká republika se dostane do světových deníků," myslí si Horálek.

Nejvíce radosti zpráva způsobila mezi brněnskými věřícími. " Těšíme se. Brněnská diecéze příští rok slaví dvousté třicáté výročí a papež tu nikdy nebyl. Bude to takový krásný dárek," řekla mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. Biskup Vojtěch Cikrle návštěvu vítá a bylo to jeho přání.

S přípravami však brněnští katolíci začnou teprve tehdy, až přijde z Vatikánu oficiální potvrzení. "Najdeme vhodné místo a zajistíme i všechny další potřebné věci. Jde o velmi významnou událost," zopakovala Jandlová.

To stejné si myslí i předseda brněnských lidovců a náměstek primátora Jan Holík. "Pokud opravdu přijede, tak by to bylo úžasné, pro Brno je to velké vyznamenání," neskrýval nadšení Holík.

 

Velké vyznamenání

I kandidát na primátora za ODS Karel Hledík se na papeže Benedikta XVI. těší. " Bude to velmi významná návštěva a zároveň velká pocta. Brno je na takovou událost určitě připravené," komentoval zprávu Hledík.

Politolog Miroslav Mareš s těmito názory souhlasí. "V dnešní době může papežův příjezd představovat i určitá bezpečnostní rizika, v případě Brna bych je však nepřeceňoval," řekl Mareš.

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 12.10.2006
Pro Listář vybral mgr)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci