Polská média glosují 15. výročí rádia Maryja

19. 12. 2006  Rostislav Matulík 


 

Polský týdeník Przekrój píše o 15. výročí kontroverzního polského rádia Maryja a jeho zakladateli a řediteli, páteru Tadeuszi Rydzykovi. Jeden z nejvlivnějších Poláků dneška pomohl na svět desítkám poslanců, dvěma premiérům a jednomu prezidentovi.

Během 15 let vysílání se změnil papež, dva prezidenti a sedm premiérů, ale páter sehrává stále větší roli v polské politice, míní časopis. Když 8. prosince 1991 poprvé v éteru zazněla znělka "Radio Maryja, katolický hlas ve tvém domově", byl jen neznámým řadovým členem kongregace redemptoristů. Sotva si tehdy někdo všiml, že začala válka o Polsko.

Vysílalo se z jediného vysílače v Bydhošti pro pár set posluchačů. O 15 let později Rydzykovi děkovali za zásluhy o vznik vlády nejdůležitější lidé státu a jeho televizní stanice Trwam exkluzivně přenášela podpis koaliční smlouvy. První tři roky Rydzyk musel přemýšlet, jak rádio udržet nad vodou a získat vysílací frekvence. Už tehdy dokázal zpracovat každého, koho potřeboval. Jako první přišla na řadu Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Na slyšení o celostátní koncesi přinesl sošku Panenky Marie a špatně vyplněné dokumenty. Měl hned vypadnout ze hry. Místo toho páter zmobilizoval své posluchače, a ti pak zavalili členy rady přívalem dopisů. Pro přidělení koncese hlasovali všichni, i postkomunista Marek Siwiec. Stanice pokryla čtyři pětiny země a páter pochopil, že nastal jeho čas. První to okusili v prezidentských volbách 1995 Jacek Kuroň a Hanna Gronkiewiczová-Waltzová, nedávno zvolená varšavskou primátorkou. Rydzyk neváhal obvinit bývalého disidenta "ze zločinů stalinismu a deportací na Sibiř". K odhalení "pravdy" o paní Hanně pomohli posluchači, kteří v telefonátech varovali před "Židovkou a svobodozednářkou". Zabralo to. Suverénní vítěz průzkumů Kuroň získal sotva devět procent hlasů, oddaná katolička Gronkiewiczová-Waltzová nedostala ani tři procenta, ačkoliv jí sondáže slibovaly 18 procent.

Naopak Rydzykovu podporu měl Lech Walesa. Průzkumy mu dávaly pár procent. Ale díky rádiu se dostal do druhého kola, v němž o chloupek prohrál s Aleksandrem Kwašniewským. O rok později Sejm připravoval liberalizaci protiinterrupčního zákona. V rádiu zaznělo, že poslancům hlasujícím pro změkčení "by se měly oholit hlavy jako prostitutkám kopulujícím s Němci". I tuto bitvu Rydzyk vyhrál, novela neprošla. Ale plnou sílu svého hlasu páter poznal v roce 1997, kdy se z kandidátky Solidarity do Sejmu dostalo 30 poslanců, podporovaných Radiem Maryja, včetně hlasatelky stanice. Největší úspěch přinesl rok 2001. Znechucen rozhádanou Solidaritou, rozhodl se vzít věci do svých rukou. "Dal dohromady vůdce pravicových straniček a přesvědčil je, že jedině spolu mají šanci. Zárukou byl on a jeho posluchači," říká jeden z Rydzykových novinářů. Tak vznikla Liga polských rodin, jež nečekaně získala skoro osm procent hlasů a 38 poslanců. Ale radost vyprchala, vůdcové Ligy se rozhádali a moc získal Roman Giertych, čímž Rydzykova pozice zeslábla. Kalich hořkosti se naplnil na jaře. Vicepremiér a ministr školství Giertych prý naléhal na biskupy a vatikánské preláty, aby Rydzyka odvolali. Nic nevyškemral, ale definitivně se u pátera odepsal. V éteru zaznělo, že Liga "je na márách" - a Giertychovi lidé v obecních volbách získali jen 314 ze skoro 47.000 mandátů.

Rydzyk si může dovolit zničit Ligu, protože má nového mazlíčka, stranu Právo a spravedlnost bratří Kaczyňských. "Není nic špatného na tom, že chce být blízko rozhodování," odmítá kritiky poslanec této strany Tadeusz Cymaňski. Blízko k Rydzykovi mají i šéf vojenské kontrarozvědky Antoni Macierewicz či maršálek Sejmu Marek Jurek, který v rádiu čte své příspěvky. Ale páterova láska není stálá, což zažilo už pár desítek politiků. Nejprve na ně Rydzyk pěl ódy, ale jediný neuvážený krok stačil k zatracení. Šéfka Senátu Alicja Grzeškowiaková jezdívala s páterem k přijetím u papeže, ale najednou o ní začal mluvit jako o "kariéristce". Co se stalo? Nikdo neví. Největší rozruch vyvolala roztržka s Lechem Walesou. Když Rydzyk napadal jeho soupeře, vše bylo v pořádku, ale když do rádia pozval jeho kritiky, začal mluvit o "bláznech od Rydzyka". Ale k tomu se Walesa nechce vracet. I ti, co se ocitli na druhé straně barikády, o Rydzykovi raději mlčí. Páter má odkud kritikům plamenně odpovědět.

Podle magazínu Przekrój se prý strana bratří Kaczyňských s redemptoristou sblížila hlavně z finančních důvodů: "Rydzyk je světelné roky daleko od Kaczyňského názorů, ale zlákaly ho výhody. Jen se podívejte, od jakých firem má reklamu!" Inzerci zadává státní loterie a podniky se státní účastí. Ještě nedávno Rydzyk prosil posluchače o příspěvky, ale teď prosby utichly. Hodně lidí si myslí, že Rydzyk jako schopný hráč na politickém kolbišti je pouhý mýtus. Další však oceňují jeho sociální inteligenci. "Vypracoval si pár osvědčených postupů. V případě útoků nenavazuje dialog, jen čeká na výpady a chystá si obranu. Když je mu moc horko, ozřejmí, že je to všechno útok na Boha, církev a vlast," říká psycholog Konrad Maj. "Je to vřelý, milý, otevřený člověk," chválí svého hostitele poslanec Cymiňski. "Nesnáší jakýkoli odpor. Je ještě nesnesitelnější než já," naopak tvrdí senátor Niesiolowski. "Chtěl by být polský Richelieu. Šedá eminence, která tahá za nitky z pozadí," říká expert z Jagellonské univerzity. Jaká budoucnost asi čeká Rydzyka v příštích patnácti letech? Kdyby příští volby vyhrála pravicově-liberální Občanská platforma, mohla by prý od církve žádat a dostat Rydzykovu hlavu. Ale další osud obratného pátera může být úplně jiný. Nedávno smířlivě prohlásil, že i v platformě "jsou taky dobří lidé".

 

(Převzato z vysílání ČRo 6 ze dne 9. 12. 2006
Pro Listář vybral mh
Foto převzato z www.hot.jpg.pl  )

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci