Polská pravice chce zákaz potratů

2. 11. 2006  Martin Ehl


Praha/Varšava - V roce 1993 bylo v Polsku 1240 legálních potratů, o deset let později, v roce 2004 jen 194. Neznamená to, že by bylo počato méně Poláků. Jen poměrně tvrdý protipotratový zákon, přijatý právě v roce 1993, donutil Polky hledat nelegální způsoby nebo odjet do zahraničí.

O tisících nelegálních interrupcí a následných zdravotních problémech žen se statistiky nevedou. Cena takového zákroku se odhaduje v přepočtu na sedm až dvacet tisíc korun.

Pokud by záleželo na jedné ze tří polských vládních stran, mělo by se ještě přitvrdit.

Polský parlament včera začal projednávat návrh ústavního dodatku, který předložila konzervativně nacionalistická Liga polských rodin a který by umělé přerušení těhotenství zakázal úplně.

"Každá demokratická společnost se musí postarat o svého nejmladšího člena. Nyní je dovoleno zabíjet děti bestiálním způsobem," obhajuje návrh poslanec Ligy Marek Kotlinowski.

Katolická polská společnost prosazuje tradičně konzervativnější pohled na společenské problémy, než je v Evropě běžné. Nynější koalice proslula odporem k homosexuálům či k národnostním menšinám a šéf ligy Roman Giertych v roli ministra školství prosazuje národní a tvrdě katolickou výuku obecně. Ultrakonzervativní názory vládních stran jsou častým terčem kritiky ze západní Evropy.

Pokud by ale návrh ligy byl přijat, Polsko by mělo vedle Malty nejtvrdší protipotratový zákon v EU. Nyní může být lékař potrestán až dvěma roky vězení za potrat provedený mimo zákonem vymezené podmínky. Za porušení ústavy by ale tresty byly tvrdší.

Změnu ústavy chtějí členové ligy proto, aby případná nová vláda neměla cestu ke zpětné liberalizaci jednoduchou. Zároveň to ale komplikuje situaci při přijetí, protože vládní strany ani s odpadlíky a s opozičními lidovci, kteří by zákon podpořili, nemají ústavní většinu. Pozice opozičních liberálů není jednotná. "To záleží na etice každého poslance, nemáme jednotný stranický názor," řekla listu Gazeta Wyborcza liberální poslankyně Elžbieta Radziszewska.

Proti je jednoznačně levice, kterou v parlamentu představují pouze postkomunisté. Také různé organizace na ochranu práv žen se pomalu začínají ozývat, i když téma interrupcí v těchto dnech překrývají politické aféry a hledání agentů bývalé komunistické tajné služby ve vojenské rozvědce. O osudu návrhu může parlament rozhodnout už dnes, ale polské feministky chystají veřejný protest do Varšavy až na 4. listopad.

Podobné dilema se v Portugalsku rozhodli řešit referendem, které levicová vláda minulý týden naplánovala na počátek příštího roku. Vláda chce naopak pravidla uvolnit a omezit nelegální potraty, kterých je ročně podle odhadů v desetimiliónové zemi dvacet až čtyřicet tisíc a deset tisíc žen pak skončí s problémy v nemocnici.

 

Interrupce v Evropské unii

Úplný zákaz: Malta

Legální pouze v ohrožení života či zdraví matky: Irsko

Legální také v případě znásilnění nebo vážného poškození plodu: Španělsko, Polsko, Portugalsko

Legální také v případě špatné finanční situace: Rakousko, Kypr, Finsko, Lucembursko, Německo, Británie

Legální na přání: Belgie, ČR, Dánsko, Estonsko, Francie, Řecko, Nizozemsko, Litva, Lotyšsko, Slovensko, Slovinsko, Švédsko, Maďarsko, Itálie

Zdroj: Rzeczpospolita

 

AUTOR-WEB: www.ihned.cz/ehl

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 26. 10. 2006
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci