Polský náboženský rozhlas blízký vládě
obviněn z antisemitismu

10. 4. 2006  (zdp, šeb)


 

Varšava 4. dubna (ČTK) - Rozporuplnou polskou rozhlasovou stanici Radio Maryja, která má blízko k současné konzervativní vládě, dnes ostře kritizovala místní etická rada pro média. Názory vysílané katolickým radiem označila za primitivní a antisemitské a vyzvala stanici k zastavení šíření xenofobních myšlenek.

Rada rovněž vyzvala komisi pro dohled nad médii k zakročení vůči Radiu Maryja. "Jsme tímto nestoudně antisemitským vysíláním šokováni," prohlásila etická rada, která je odnoží polského sdružení novinářů.

Radio Maryja podle rady například minulý týden odvysílalo relaci, v níž obvinilo židovské organizace, že počátkem 90. let přijaly od polské vlády úplatky výměnou za jejich podporu vstupu země do NATO. Stanice dále opakovaně naznačila, že židé využívají tématu holokaustu k vlastnímu obohacování.

Incident je nepříjemný pro polskou vládní stranu Právo a spravedlnost, jejíž vysocí funkcionáři se ve studiu rozhlasové stanice pravidelně objevují. Premiér Kazimierz Marcinkiewicz ostatně prohlásil, že Radio Maryja je jedním z mála míst, kde může plně vyjadřovat své myšlenky, aniž by jej přerušovali novináři.

 

(Převzato z monitoringu médií TS ČBK ze dne 6. 4. 2006
Pro Listář vybral mgr)
 

 
DISKUSE
Na tento článek můžete reagovat zde.

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci