Program papežské návštěvy v Turecku

17. 11. 2006 (job)


 

Vatikán. Svatý Stolec dnes zveřejnil program cesty Benedikta XVI. do Turecka. Svatý otec zahájí návštěvu 28. listopadu v Ankaře. V hlavním městě země navštíví mauzoleum Atatürka, vůdce národního hnutí, který svrhl sultána a nastolil republiku. Po té proběhne uvítací ceremonie. Papež se setká s prezidentem, s představiteli vlády a s diplomatickým sborem.

Druhý den se Benedikt XVI. vydá do Efezu, kde bude sloužit mši svatou. Další etapou bude Istanbul. Svatý otec tam navštíví patriarchální chrám sv. Jiří a setká se s ekumenickým patriarchou Konstantinopole Bartolomějem I.

Svátek sv. Ondřeje oslaví Papež účastní na pravoslavné liturgii v patriarchálním chrámu a po jejím skončení podepíše s Bartolomějem I. ekumenickou deklaraci. Toho dne má Benedikt XVI. na programu také návštěvu muzea Hagia Sophia, katedrály Arménské apoštolské církve a setkání s patriarchou Mesrobem II. V plánu je také setkání Svatého otce s metropolitou předchalcedonské syrské církve, s hlavním tureckým rabínem a s katolickými biskupy.

1. prosince se Benedikt XVI. setká s katolickou komunitou Istanbulu a bude sloužit mši svatou v katedrále Svatého Ducha. Odtud odjede na letiště a po závěrečné ceremonii odletí do Říma.

 

(Převzato ze zpráv Radia Vaticana ze dne 11. 11. 2006
Pro Listář vybral mh)


Související články:

Premiér Erdogan se papeži raději vyhne

 

  

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci