Slovenská policie radí: Na mši pestré šaty

22. 12. 2006  Renata Havranová


 

Rostoucí počet dopravních nehod a krádeží, jejichž oběťmi se stávají starší lidé, se snaží slovenská policie řešit nezvyklým způsobem - informační kampaní ve spolupráci s církvemi.

Nejdříve se na katolickou církev obrátilo krajské ředitelství policejního sboru v Nitře. Požádalo kněze, aby věřící v průběhu kázání upozornili na nebezpečí, které je může potkat při přecházení silnice.

Nezaměřili se ale jen na dopravní nehody. Staří lidé se dozvídají i o další trestné činnosti a v kostelech jim duchovní také poradí, jak se mohou bránit. Nápad se rychle ujal.

"Biskupové se následně obrátili na všechny diecéze dopisem a požádali duchovní, aby vysvětlili věřícím, co všechno nepříjemného je může v životě potkat. Policisté například zjistili, že některé nehody se stávají proto, že lidé chodí na slovenském venkově většinou v tmavém oblečení," říká mluvčí Konference biskupů Jozef Kováčik.

 

Odrazky a chmatáci

"Pan farář nám říkal, abychom odložili černé šaty a oblékli se do něčeho pestřejšího. Nebo si máme na kabát připevnit nějaký reflexní bod. Nevěděla jsem, co to je, ale prý je to něco podobného, jako mají děti na školních aktovkách," říká 84letá Elena Bullová s tím, že farář také upozorňoval na možné podvodníky, kteří často zneužívají nepozornost osamoceně žijících staříků.

"Máme kontrolovat průkazy, teď když se chodí odepisovat voda a plyn. Také si máme počkat, až to rozhlasem potvrdí obecní úřad. Varoval nás i před zloději, kteří se vydávají za sociální pracovníky. U nás se to už stalo, že přišly dvě ženy a tvrdily, že nám nesou přídavek k důchodu a nemají drobné. Někteří přišli o celoživotní úspory. Zbyly jim jen oči pro pláč," říká smutně. Myslí si, že upozornění od svého kněze berou věřící velmi vážně.

"Teď když někdo zazvoní u dveří a neznáme ho, tak slušně poděkujeme, ale dovnitř nikoho nepustíme. Nedávno tu prodávali hrnce, ale zájem nebyl. Nikdo je nepozval dál," potvrzuje pan Patka, který si prý na varování v kostele okamžitě vzpomněl.

Katolická církev nezůstala v prevenci sama. Do projektu se zapojily i další církve.

"Považujeme to za dobrý nápad. Všem nám na lidech záleží. Není důležité, kdo koho oslovil první. My jsme se přidali okamžitě," říká Eva Bombová, tajemnice pro mediální komunikaci evangelické církve.

 

Spolupráce pokračuje

Postoj kněží oceňuje i policie.

"Určitě touto aktivitou nekončíme. Máme připravena další překvapení. Sehnali jsme dokonce sponzora na různé reflexní nálepky nebo nášivky. Chceme je rozdávat zdarma starším spoluobčanům, kteří jsou nejohroženější skupinou právě v dopravě," potvrzuje mluvčí Prezídia Policejního sboru Marta Bujňáková a dodává, že policie si přístupu církví hodně váží.

"Otevřely se a vidíme, že je to nejlepší cesta, jak starším lidem pomoct." A prý nejen jim. Už v příštím roce by měl světlo světa spatřit projekt týkající se prevence u nejmenších. 

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 19. 12. 2006
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci