Stavbaři našli zbytky kláštera

13. 6. 2006  (am)


 

Klášter nad Dědinou - Při výstavbě vodovodní přípojky v Klášteře nad Dědinou nedaleko Třebechovic pod Orebem stavbaři odkryli zbytky starého opukového zdiva. Pracovníci Muzea a Galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou se domnívají, že je to důkaz existence cisterciáckého kláštera Svaté Pole, který husité vypálili v roce 1420.

"Předpokládáme, že jde o původní zdivo kláštera. Nemůžeme říct, jak je zeď široká, ale roh, který jsme zachytili, má šířku asi 150 centimetrů. Odhadujeme, že zdivo pochází z 12.,13. nebo 14. století," uvedla archeoložka muzea Martina Beková.

 

Zakladatelkou konventu byla Vojslava

Podle historických pramenů byl klášter Svaté Pole založen v roce 1272 v údolí říčky Dědiny. Podle historika Augusta Sedláčka byla zakladatelkou konventu Vojslava, jejíž náhrobek, stejně jako náhrobek prvního opata Bartoloměje, je zachován v románském kostele svatého Jakuba v sousedním Vysokém Újezdu. Klášter cisterciáckého řádu se zabýval kolonizací regionu a zřejmě byl hospodářsky velmi úspěšný.

"Předpokládáme, že součástí kláštera byl chrám i rozsáhlé hospodářské zázemí. Klášter byl však kompletně zničen a podle kronik byli všichni jeho obyvatelé zaživa upáleni. Ještě v 18. století tu byly nějaké trosky, ale pak bylo celé okolí zplanýrováno. Uvádí se, že železné gotické dveře zazděné v jednom místním statku pocházejí z kláštera. Nevíme to na sto procent, ale jde o krásnou a jistě i finančně náročnou práci," uvedla archeoložka.

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 2. 6. 2006
Pro Listář vybral mgr)

 

 
DISKUSE
Na tento článek můžete reagovat zde.

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci