Svatogorazdovské putování

1. 8. 2006  (ham)


 

Dne 27. července jsme oslavili svátek prvního moravského světce, sv. Gorazda. Rádi bych se nyní s Vámi podělili o naše rodinné zážitky ze zajímavých míst, která jsme v souvislosti s oslavou svátku svatého Gorazda navštívili.

Ve čtvrtek 27. 7. jsme se nejprve vydali do Křepic na Brněnsku. V blízkosti obce je přírodní areál s kapličkou, k níž vede křížová cesta. Dále je zde socha Ježíše Krista, sousoší sv. Cyrila a Metoděje a pramen nesoucí jméno sv. Gorazda. Právě zde se dle tradice svatí bratři zastavili při své pouti Moravskou zemí a na místě, kde zarazili do země svoji hůl, vytryskl pramen vody. 5. července se tu každoročně koná poutní slavnost ke cti sv. Cyrila a Metoděje.

 

 

Naše další putování směřovalo do Křídlůvek na Znojemsku. V centru obce stojí zvonice zasvěcená sv. Gorazdovi a druhům. Uvnitř je současná fresková výzdoba zobrazující všech pět světců v centru se sv. Gorazdem. Na pravé stěně je ve stejném stylu znázornění východního chrámu. Při modlitbě jsme prosili o ochranu a požehnání na přímluvu sv. Cyrila, sv. Metoděje a sv. Gorazda.

 

 

V neděli 30. 7. jsme se zúčastnili poutní slavnosti v kapli sv. Sedmipočetníků ve Víru (nedaleko Bystřice nad Pernštejnem), která byla postavena před devíti lety. Její výzdoba pochází z dílny Zdirada Čecha.

 

 

Poté jsme ještě navštívili nedaleký Crhov, kde se dle tradice zastavili při své pouti sv. věrozvěstové. Uprostřed obce je malá kaplička, která je zasvěcena sv. Cyrilu a Metodějovi a i zde se každoročně koná 5. 7. poutní slavnost. U paty kaple se je umístěn kámen s reliéfem kříže, který se pojí s působení sv. Cyrila a Metoděje. Vzhledem k tomu, že původně stál kříž v blízkosti rušné komunikace směrem na Olešnici, rozhodli se místní věřící přesunout jej ke kapli, aby nedošlo k jeho devastaci. Jeho původní místo nyní připomíná kamenná deska.

 

 

 

Jistě je u nás ještě celá řada zajímavých míst spojených s cyrilometodějskou či svatogorazdovskou úctou. Víte-li o nějakém méně známém místě, budeme rádi, když nám o nich napíšete.

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci