Věrohodnost je základní mediální strategií církve do budoucna

26. 7. 2006  Martin Horálek



O aktuálních výzvách, které na začátku třetího tisíciletí stojí před katolickou církví, diskutovali mluvčí biskupských konferencí Evropy v irském Maynoothu. 

 

Maynooth (IRL): Rada evropských (katolických) biskupských konferencí (CCEE) je organizátorem každoročního setkání pracovníků tiskových středisek, které se letos uskutečnilo v Irsku ve dnech 20.-23.7.2006. Sešlo se zde 32 účastníků z 23 států. Delegáty přivítal předseda Irské biskupské konference arcibiskup Seán Brady a biskup Joseph Duffy, který je v rámci tamní biskupské konference zodpovědný za mediální oblast.

Kromě novinek a zkušeností za uplynulý rok se hovořilo také o islámu a jeho dopadech na současnou evropskou společnost, svobodě projevu v souvislosti s úctou k náboženskému cítění lidí, nebo o aktuálně projednávaném 7. rámcovém programu Evropské unie

 

.

 

Zástupce generálního sekretáře CCEE Mons. Peter Fleetwood ve svém příspěvku apeloval na to, že především křesťané by měli mít o islámu dostatečné znalosti. Upozornil, že je často směšován s radikálním a militantním islamismem. Daleko větší nebezpečí než islám představuje pro evropskou civilizaci snaha vypudit všechno, co souvisí s náboženským přesvědčením, z veřejného života do čistě soukromé sféry jednotlivce. Tyto snahy, které se zaštiťují pojmem neutrality, se ve skutečnosti spíše snaží o neutralizaci náboženství, doplnil Mons. Fleetwood.

Účastníci setkání měli také možnost navštívit pozůstatky starobylého klášterního komplexu v Glendalough a při slavnostní večeři s dublinským arcibiskupem Diarmuidem Martinem hovořit o životě místní církve. Ačkoliv díky ekonomické imigraci má dnes Irsko nejvyšší počet obyvatel za posledních 150 let, navštěvuje v této tradičně katolické zemi bohoslužby jen kolem 55% lidí. V jediném irském semináři v Maynoothu studuje asi 60 bohoslovců a letos bylo vysvěceno pouze 8 novokněží. Tak i v zemi, kde se ke katolickému vyznání hlásí 88% obyvatel, začíná být pociťován nedostatek kněží ve farnostech. Arcibiskup Martin zdůraznil, že církev v Evropě musí nejdříve pravdivě a realisticky zhodnotit, v jaké situaci se dnes v Evropě ocitla a z této sebereflexe vyvodit východiska do budoucnosti. Optimismem naplňují arcibiskupa Martina podle jeho slov především aktivity laiků, kteří dokáží převzít spoluzodpovědnost za život ve farnostech i v diecézích.

 

 (Copyright © 1999-2000 TS ČBK & Altair Software Production 2000)

 

(Převzato ze zpráv TS ČBK ze dne 29. 6. 2006
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci