Z kostela vznikne kulturní sál

11. 12. 2006  (lib)


 

Štěpánov - Obyvatelé Štěpánova se mohou těšit na originální prostor pro kulturní vyžití. Vedení obce se totiž podařilo od církve získat odsvěcený kostel sv. Barbory z roku 1875, ze kterého by měl v průběhu několika let vyrůst nový kulturní a společenský sál. Kostel dosud sloužil jako skladiště. K podpisu smlouvy o bezplatném převodu dojde v nejbližších dnech.

O budoucnosti kostela jednal starosta obce Mojmír Lýsek ( nez. dem.) s církví několik let. V nejbližších dnech by měli její zástupci bezplatně převést kostel na obec. Podmínkou převodu bylo odkoupení církevního pozemku s chodníkem za cenu 148 tisíc korun.

Odbornou studii a projekt, které nechalo vedení Štěpánova zpracovat, mohli občané zhlédnout na veřejném jednání zastupitelstva obce v půli listopadu. " Projekt jsme předložili veřejnosti k nahlédnutí, na webových stránkách jsme také zveřejnili anketu, ve které občané mohli o budoucnosti kostela hlasovat," popsal průběh událostí Mojmír Lýsek. Nové kulturní zázemí by mělo podle něj obsahovat společenský a kulturní sál vhodný k výstavám, koncertům nebo ke svatebním obřadům, dále šatny a sociální zařízení. " Nyní provedeme na památce udržovací práce. Jakmile dokončíme jiné důležitější investiční akce, začneme s její rekonstrukcí," doplnil Lýsek. Kompletní přestavba by se měla uskutečnit v průběhu desíti let. Náklady zatím odborníci odhadli na sedm milionů korun.

Při vyjednávání obec úzce spolupracovala rovněž s farářem štěpánovské římskokatolické farnosti Stanislavem Čevelou. "Jsme jako církev velmi rádi, že se obec k takovému kroku rozhodla. Nemáme finanční prostředky na to, abychom ve Štěpánově drželi dva kostely," řekl Čevela. "Obec musí dodržet podmínky dané převáděcí smlouvou. Kostel musí být využíván pouze ke kulturním, nikoliv komerčním účelům," doplnil farář.

Záchranu církevní památky podporují i samotní občané. " Myslím, že je lepší, když se bude o kostel někdo starat, než aby chátral," vysvětlila dvaadvacetiletá obyvatelka Štěpánova.

 

(Převzato z Olomouckého deníku ze dne 29. 11. 2006
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci