Železná opona nebyla pro Boha problém

29. 3. 2006  Eva Stieberová


 

Osek - Opat Bernhard Thebes oslavil včera patnáct let svého působení v cisterciáckém klášteře v Oseku.

V den výročí úmrtí svatého Benedikta, podle jehož řehole se cisterciáci dodnes řídí, dostal od svých přátel dort v cisterciáckých barvách, černé a bílé. Poděkovat opatovi za to, co pro Osek dělá, přišli i starosta Jiří Hlinka a místostarosta Jiří Vondra.

"Žiju tady jako normální člověk, který má v Oseku svůj cíl a to je nebe," prohlásil Bernhard Thebes. Skutečnost, že se mu podařilo vrátit do klášterních zdí život, přičítá své víře a Bohu. "Ale jde to moc pomalu," dodal. Jak zdůraznil, zázrak je už to, že dokáže žít v klášteře sám, bez mnichů. Má však 1200 přátel, kteří mu pomáhají.

V roce 1956, v někdejším západním Německu dělal Bernhard Thebes noviciát pro osecký klášter. "Lidé mi říkali, že jsem blázen. Že je tu komunismus, železná opona, do Oseka že se nikdy nedostanu. Odpovídal jsem jim, že železná opona není pro Boha žádný problém."

Svým radostným přístupem k životu je opat Thebes proslulý. Díky jemu se v klášteře daří například výtvarným výstavám a nikoli pouze s duchovní tématikou. "Každému, kdo sem přijde, ať je to muzikant nebo výtvarník, poskytnu prostor."

I přes svůj pokročilý věk a smrtelné onemocnění, s nímž bojuje deset let, si den co den vyběhne na Dlouhou louku. Nejinak tomu bylo v den oslavy.

Bernhard Thebes se domnívá, že naše společnost je na obtížné cestě. Politici chtějí vytvořit sjednocenou Evropu, která má křesťanskou víru přímo ve svých základech, ale Evropané přestávají věřit. "Když se nám vede dobře, na víru zapomeneme. Až se nám povede špatně, začneme se Boha dovolávat," tvrdí opat.

Na počest jeho patnáctiletého působení v Oseku vyjde dnes emise známek s vyobrazením zdejšího cisterciáckého kláštera.

 

(Převzato z Deníku Směr ze dne 22. 3. 2006
Pro Listář vybral mgr

 

 
DISKUSE
Na tento článek můžete reagovat zde.

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci