Ženatí kněží: katolíkům platy nezávidíme

12. 5. 2006  Kamil Dubský



Zatímco například vrchlabský farář Církve československé husitské Tomáš Altman musí uživit dvě děti a ženu na mateřské, jeho kolegové u katolické církve mají díky celibátu celý, státem daný tabulkový plat pro sebe. Nespravedlnost v tom ale nikdo nevidí. O nás se stará Bůh, říkají ženatí duchovní.

 

Východní Čechy - Ministerstvo kultury ohlásilo záměr zvýšit příští rok platy duchovním. Ani tentokrát ale nepočítá s tím, že by udělalo zvláštní, nižší tabulky pro katolické kněží, kteří nemusejí mít starost o uživení hladových krků doma. Ostatní církve svým duchovním sex a sňatky povolují.

"Sloužíme Bohu, nikoliv pro peníze. Nemůžeme si doma sice vyskakovat, plat máme podprůměrný, ale neprší na nás a ani netrpíme hlady. Hospodin se o nás postará. Myslím, že jsme bohatší víc než mnozí ti, kteří jsou bohatí penězi," řekl vrchlabský farář Církve československé husitské Tomáš Altman.

Katolickým kolegům proto jejich platy, které mají díky celibátu sami pro sebe, nezávidí. Musí se přitom pěkně ohánět, živí dvě děti věku jeden a čtyři roky, a ještě ženu na mateřské. "Manželka je v hospodaření rodiny naštěstí praktičtější."

Podobného názoru jsou i kněží ostatních církví, které nepřikazují celibát. "Je spravedlivé dávat odměny za práci. Já se svými čtyřmi dětmi přece dělám stejně jako člověk s jedním dítětem. Je to každého volba. A proti případné nouzi lze využít sociální a rodičovské příplatky," uvedl svitavský kazatel Církve adventistů sedmého dne Mikuláš Stehlík.

Na stejných argumentech ale stojí i obhajoba druhé strany - bezdětných katolíků. "Žádný zaměstnavatel se přece neptá na početnost rodiny. Každý dostává peníze jen za svou práci," míní lanškrounský farář Zbygniew Czendlik.

"Být svobodným má navíc i své nevýhody. Platí větší daně, naše farnosti jsou také mnohem větší než jiných církví a duchovní si cesty po nich platí sami. A nastejno vyjde, zda byt vytápí pro jednoho nebo čtyři lidi. Žádnou nespravedlnost zde proto nevidím," dodal královéhradecký biskup Dominik Duka.

 

Služba Bbohu stojí ročně miliardu

 

Průměrný měsíční plat českých duchovních v roce 2005: 13 607 Kč

Noví duchovní začínají na tabulkových 9070 Kč měsíčně

Nejvyšší hodnostáři mají 21 410 Kč + další příplatky (kolem osmi tisíc)

Státní rozpočet vyjdou platy duchovních ročně na zhruba miliardu korun

Podíl platů na celkových výdajích státu na církve: zhruba 90 procent

Z asi 20 českých křesťanských církví zakazují sňatky pouze katolíci

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 9. 5. 2006
Pro Listář vybral mgr)

 

 
DISKUSE
Na tento článek můžete reagovat zde.

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci