Arcibiskup odmítá, že za komunismu donášel StB

27. 2. 2007  anv


 

Strašidlo kolaborace katolické církve s tajnou policií sužuje po nedávné aféře polského kardinála i Slovensko. Minulý týden zveřejnil deník SME nové důkazy o spolupráci slovenského arcibiskupa Jána Sokola s komunistickým režimem. Ten ale veškerá obvinění z vědomého donášení agentům StB popírá.

Nařčení z údajné spolupráce s komunistickou tajnou policií čelí Sokol už delší čas. Usvědčují ho z ní samotné záznamy StB, v nichž je vedený jako agent s krycím jménem "prameň špirituál". Kardinál ale všechna obvinění pokaždé popřel.

Stejně jako nyní, ovšem s tím rozdílem, že na světlo tentokrát vypluly důkazy zjištěné z nově objevených dokumentů StB v Praze.

Podle nich Sokol poskytoval tajné policii v letech 1987 a 1988 informace o emigrantském knězi Milanu Bubákovi, prozradil jména kandidátů na biskupy, podal hlášení o cestě do Vatikánu a o návštěvě vatikánské delegace na Slovensku.

 

Informace dodal někdo jiný, tvrdí Sokol

Arcibiskup se ze zdravotních důvodů vyjádřil k dokumentům teprve nyní. Stejně jako předtím jakoukoliv vědomou spolupráci odmítl. Tvrdí, že o Bubákovi neinformoval, jména kandidátů na biskupy neznal a návštěvu Vatikánu musela StB sledovat sama.

"Vzhledem k povaze informací, které obsahují publikované dokumenty Státní bezpečnosti, je zjevné, že byly podané jinou osobou a nepocházejí ode mě. Jména zmiňovaných osob, kterým jsem údajně dodával informace, neznám," napsal Sokol v prohlášení.

Trnavský arcibiskup ale není popotahován jenom kvůli StB. Kritiku si dříve vysloužil i za své pochvalné výroky o prezidentovi válečného slovenského státu Jozefu Tisovi, který po válce skončil na popravišti jako válečný zločinec.

 

Na řadu brzy přijde i česká církev

Morální škraloupy v církvi řeší v poslední době víc postkomunistických zemí. Začátkem ledna se pod tlakem veřejného mínění vzdal svého postu varšavský arcibiskup Stanislav Wielgus. Polský tisk totiž odhalil, že církevní hodnostář v minulosti informoval tajnou policii. A podle odhadů zřejmě probíhající kolo lustrací odhalí, že podobných případů bylo v polské církvi až deset procent.

Brzy čeká totéž i český klérus. Kardinál Miloslav Vlk chce totiž zapojit církev do projektu ministerstva vnitra Otevřená minulost. Komise pro zkoumání minulosti by podle návrhu zjistila, kteří kněží a proč spolupracovali s komunistickou StB.

(V původním článku byl arcibiskup Sokol mylně označen za kardinála - pozn. red.)

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 23. 2. 2007
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci