Benedikt XVI.: Dějiny dokazují, 
  že demokratické většiny se mohou mýlit

10. 10. 2007  (MaS)


 

Vatikán. Účastníky plenárního zasedání Mezinárodní teologické komise dnes na audienci přijal Benedikt XVI. Ve své promluvě ocenil jejich práci v uplynulém období, především dokument "Naděje na spásu pro děti, které zemřely bez křtu", který komise vypracovala a zveřejnila. Podle Benedikta XVI. je tento dokument důležitý jak pro pastýře Církve a teology, tak jako zdroj útěchy pro věřící, kteří v rodině zažili smrt dítěte před tím, než přijalo svátost křtu.

Svatý Otec připomenul také velký přínos komise na poli etiky a nauky o přirozeném zákoně. Upozornil na to, že dnešní společnost ztratila přehled o tom, co znamená být lidský a morální:

"Nemálo současných myslitelů zastává pozitivistické pojetí práva. Podle nich se lidstvo či společnost nebo faktická většina občanů stává posledním pramenem občanského zákona. Problémem, který vzniká, tedy není hledání dobra, nýbrž úsilí o moc nebo spíše o rovnováhu moci. Kořenem této tendence je etický relativismus, v němž někteří spatřují dokonce jednu z hlavních podmínek demokracie, protože relativismus prý zaručuje toleranci a vzájemné respektování osob. Kdyby tomu tak bylo, pak by se momentální většina stala posledním pramenem práva. Dějiny s velkou zřejmostí ukazují, že většiny se mohou mýlit. Pravá racionalita není zaručena souhlasem většiny, nýbrž pouze průhledností lidského rozumu v Rozumu stvořitelském a společným nasloucháním tomuto Prameni naší racionality."

PLNÉ ZNĚNÍ promluvy Benedikta XVI. je ZDE.

 

(Převzato ze zpravodajství Radia Vaticana ze dne 5. 10. 2007
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci