Cyrilometodějská kaple v Octavě dies

12. 6. 2007  Václav Stuchlý


 

Víte, že v podzemí baziliky svatého Petra ve Vatikánu jsou kaple zasvěcené Panně Marii Čenstochovské a svatým Cyrilu a Metodějovi? Více se dozvíte v pořadu Octava dies, který připravuje Vatikánské televizní centrum.

Pořad se dále věnuje těmto tématům:

 

Církev s otevřenou náručí

Biskupové Latinské Ameriky a Karibiku zahájili z Aparecidy novou kontinentální misii. Dovíme se, jaké jsou nejdůležitější body jejich poselství, dokumentu, jenž byl předán Svatému otci. Kardinál Re, jeden z předsedů konference, říká: "Víra v Boha, jenž je Láska, je zde opravdu zakořeněna v srdcích lidí".

 

Mozambik, misionářský vzestup

Benedikt XVI. upozornil biskupy této africké země, že v "hluboké formaci" křesťanů spočívá nástroj, jímž mohou bojovat proti bezpráví. Jak říká předseda biskupské konference, tato země je "bohatá na přírodní zdroje, které ovšem nejsou určeny pro domorodé obyvatele".

 

Formace k sociálnímu nasazení

Pro dosažení důstojnějšího života všech národů "musí být rozvoj zcela lidský". To jsou slova Svatého otce k účastníkům sympozia papežské nadace "Centesimus annus". Její hlavní sekretář říká: "Snažíme se podnikatelům a ekonomům představit sociální učení církve".

 

Projekt Ráchel, nová naděje

Victoria Thornová a její spolupracovníci ve Spojených státech již více než 20 let usilují o léčbu rodin, postižených dramatickým rozhodnutím se pro potrat. "Pomáháme jim smířit se s Bohem, se ztraceným dítětem i samými se sebou".

Ve zprávách vám v krátkosti zopakujeme hlavní body homilie při posledním svatořečení a generální audienci. Vrátíme se také ke slavnosti Těla a Krve Páně.

 

(Pozn. red: Pořad bude vysílán na TV NOE dne 12. 6. v 0:00 a v 21:10 a rovněž 14. 6. v 19:30.

Vysílání TV NOE můžete sledovat přes satelit, na internetu a v některých lokalitách i v rámci zkušebního digitálního vysílání.)

 

(Převzato z www.tvnoe.cz
Redakčně upraveno
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci