Jeden cíl, ale z mnoha směrů

VII. pěší pouť na Velehrad 20.-25. srpna 2007

20. 4. 2007  P. Jan Peňáz


 

... má jeden směr a jeden cíl. Známe tu pěknou píseň o tisíci mil. A zazpívat si to můžeme o každé cestě, i těch kratších, i těch obyčejných. Třeba i cestou na Velehrad. Ten se kolem svátku sv. Cyrila a Metoděje začátkem července stává cílem poutníků přicházejících z mnoha směrů na pravidelné Koncerty lidí dobré vůle.

Přejeme si, aby Velehrad ožil častěji, proto tam chodíme společně pěšky ze Znojemska, Vysočiny a dalších míst. Chodíme až na konci prázdnin, když už jsou všechny tábory a chaloupky skončené. Vycházíme v pondělí, aby na zakončení v sobotu mohlo přijet co nejvíce lidí, a v neděli abychom už mohli být ve svých farnostech.

Takto jsme na Velehrad putovali už šestkrát, každý rok nás přibývá. Loni nás bylo přes čtyři sta, bylo to z osmi směrů. Nejdále to měli pražští a novojičínští, kteří se přibližují po etapách.

Můžeme tedy říci: Mnoho směrů, ale jeden cíl. Ten starý poutní chrám. Už po staletí stojí uprostřed těch směrů. Poutní místo je vždy znamení, že Pán je uprostřed nás. K lepšímu vnímání Boha potřebujeme soustředění. A to v každém smyslu tohoto slova. K tomuto viditelnému středu jdeme obnovit své nitro, tedy svůj neviditelný střed. Naše cesty z různých směrů nás do něj mají přímo ponořit, abychom pak občerstveni zase mohli z toho středu něco roznést paprskovitě domů.

Mohlo by se říci: velehradská osmisměrka. Tomhle složitému slovu však kromě křížovkářů lidé nerozumí. Když si však jednotlivé poutnické směry nakreslíme na mapě a jemně upravíme, vznikne nám takzvaná větrná růžice. Základní znamení pro každého, kdo se chce dostat k cíli a dobře využít přírodu i počasí.

A to už jsme u hodně blízko u zlaté růže, velkému vyznamenání, kterým obdařil Jan Pavel poutní baziliku před 22 lety k tisíci a jednomu stu roků od smrti sv. Metoděje. Tento malý šperk je dodnes chloubou Velehradu.

Kéž by podobnou chloubou byli i poutníci z celé naší vlasti a sousedních slovanských a evropských zemí. Jejich tisíce mil budou vycházet z mnoha směrů a vytvářet ohromnou živou růžici. Budou mít však jeden cíl, posvátný Velehrad, spojený s apoštoly Slovanů a patrony Moravy a celé Evropy.

Z Levého Hradce u Prahy se postupně po sobotách doputuje na Moravu (z Nového Jičína na Moravské Slovácko). Společně se pak vychází 19. srpna ve 13.00 z Radešínské Svratky, 20. srpna v 15.00 z Vranova nad Dyjí, v 15.15 z Netína, ve 12.00 z Vítochova, 21. 8. v 6.30 ze Znojma, v 6.30 z Velkého Meziříčí a v 8.00 z Olešnice, 22. srpna v 6.30 z Brna Bystrce a v 7.00 z Olomouce, 23. srpna v 8.00 ze Slavkova a 24. srpna v 7.00 z Veselí nebo z Ratíškovic. V sobotu pak vycházíme v 8.00 z Buchlovic, Boršic a ve 4.00 z Uherského Brodu, abychom se před polednem soustředili před velehradskou bazilikou.

Přidejte se kdekoli a kdykoli, třeba jen na kousek. Za pořadatele zve P. Jan Peňáz

 

Pozn: Plakát naleznete zde.

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci