Jerry Falwell a politika v USA

1. 6. 2007  Daniel Raus 


 

Minulý týden zemřel ve Spojených státech Jerry Falwell, jeden z takzvaných teleevangelistů, který významně ovlivňoval tamní politiku. Negativně byl vykreslen například ve Formanově filmu "Lid versus Larry Flint", když se soudil s erotickým časopisem Hustler. Tento člověk byl ale neopominutelnou postavou, ovlivňující americkou politiku.

Když se řekne v Americe Jerry Falwell, každý ví, o kom se mluví. Byl to člověk, který vás buď získal na svou stranu, nebo naopak popudil. Jeho názory byly naprosto vyhraněné, takže lidé reagovali buď nadšením, nebo protesty. Do všeobecného povědomí vstoupil hlavně snahou vyburcovat křesťany k politické angažovanosti.

Prohlašoval například, že autorem myšlenky, podle níž se náboženství nemá plést do politiky, je sám ďábel, který nechce, aby křesťané vedli Ameriku. Nebo tvrdil: "Máme trojí zodpovědnost: aby byli lidé spaseni, aby se dali pokřtít a aby šli k volbám." Falwellova hvězda stoupala hlavně ve zlaté éře vlády Ronalda Reagana, kterého bezmezně podporoval. Dokonce se nechal slyšet, že prezident Reagan je tou nejúžasnější věcí, jež se Americe za jeho života stala.

Kdysi začínal ve velice skromných podmínkách. V roce 1956 převzal malý baptistický sbor o 35 duších v rodném Lynchburgu ve Virginii. Vybudoval z něj megacírkev, jež má dnes 24 000 členů. Kromě toho inicioval mnoho aktivit, včetně univerzity, kterou navštěvuje skoro 10 000 studentů.

Klíčem k jeho vlivu se stalo televizní vysílání, jež přebíralo mnoho amerických stanic. Program se jmenoval Hodina starého evangelia a Jerry Falwell ho vysílal ze svého obýváku.

Zanedlouho znaly jméno Jerryho Falwella miliony Američanů. Byl vtipný, sympatický a vyhraněný. Jeho vize šla ale mnohem dál. V roce 1979 založil hnutí, zvané Morální většina, a to skočilo rovnýma nohama do politiky. Byla to velice silná lobby se širokou základnou. Mělo šest a půl milionu členů, od kterých získalo milióny dolarů k prosazování konzervativních, křesťanských zásad. Zrodila se takzvaná křesťanská pravice, se kterou musel každý politik ve Spojených státech počítat. Prosazovala klasický model manželství, bojovala proti interrupcím a výrazně pomohla ke zvolení Ronaldu Reaganovi a dvakrát i současnému prezidentu Bushovi.

Těsně před smrtí se Jerry Falwell spojil s republikánským kandidátem Johnem McCainem - takže posmrtně možná ovlivní i příští volby. Jisté je, že tento charismatický řečník šel mnohokrát do extrému, nastolil ale celou řadu otázek, jež stojí za úvahu. A především: mobilizoval křesťany myšlenkou, že politika je i pro ně důležitá. 

 

(Převzato z www.rozhlas.cz
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci