Kardinál Lozano Barragán k novému zdroji kmenových buněk

11. 1. 2007  Jiří Gračka


 

V reakci na zprávu, že se americkým vědcům podařilo objevit nový zdroj kmenových buněk, které je podle nich možné získávat i z plodové vody, kardinál Javier Lozano Barragán, předseda Papežské rady pro pastoraci mezi zdravotníky, přivítal a řekl, že užívání kmenových buněk z plodové vody není eticky problematické, pokud tím nebude ohrožen život matky či dítěte.

 

Vatikán: Zprávu o novém zdroji zveřejnili 7.1.2007 americký Institut regenerativního lékařství při Wake Forest University ve Winston-Salemu (Severní Karolína), bostonská dětská nemocnice a Harvardská lékařská fakulta v Bostonu. Podle nich se plodová voda obklopující lidský zárodek v děloze matky může stát zdrojem kmenových buněk použitelných v lékařství.

Nová metoda by mohla odstranit etické problémy související s používáním kmenových buněk – jejich nejčastějším zdrojem se dosud stávala lidská embrya, která byla pro tento účel tvořena a poté zabíjena. Získávání kmenových buněk z plodové vody však zřejmě nepřináší žádné "etické problémy". Podle kardinála Lozano Barragána je objev amerických vědců "důvodem k radosti." Předseda Papežské rady pro pastoraci mezi zdravotníky také poděkoval badatelům, kteří "dokázali, že je možné dosáhnout medicínského pokroku bez ničení embryí."

Američtí vědci použili k pokusům plodovou vodu získanou při diagnostických testech těhotných žen, z ní extrahovali kmenové buňky a ty dále nechali růst při laboratorních experimentech. Ukázalo se, že tyto buňky jsou "pluripotentní", tedy že se dokáží proměnit ve velké množství specifických tělních buněk. Pokusy na myších předběžně tento závěr potvrdily, neboť kmenové buňky implantované do mozku a do jater se rozšířily a začaly produkovat patřičné chemické látky.

Podle dr. Paola De Coppi z nemocnice Great Ormond Street Hospital, který se na výzkumu podílel, jsou buňky z plodové vody podobné embryonálním kmenovým buňkám, nejsou však zcela totožné. V některých případech se však dokonce ukazují jako vhodnější: "Embryonální buňky implantované do svalů například mohou tvořit teratomy (nádory), což buňky z plodové vody nedělají." Jako hlavní možnost využití kmenových buněk se ukazuje léčba dítěte, z jehož plodové vody byly odebrány. Bylo by tak možné připravit laboratorně novou tkáň pro léčbu dítěte, kterému byla před narozením diagnostikována nějaká porucha.

Italská biskupská konference vydala ke zveřejněnému objevu prohlášení, ve kterém profesor Antonio Spagnolo z bioetického institutu římské Univerzity Nejsvětějšího Srdce říká, že tento objev ukazuje na terapeutickou schopnost kmenových buněk z plodové vody shodnou s embryonálními kmenovými buňkami. Varuje však také před urychlenými závěry ohledně etické bezúhonnosti takového způsobu: "Jedna věc je, pokud jsou kmenové buňky získávány ze zbytkové plodové vody. Pokud se však žena podrobí tomuto postupu jen kvůli získání kmenových buněk, existuje vždy nebezpečí narušení průběhu těhotenství," dodal.

 

Zdroj: CNS, BBC

 

(Převzato ze zpráv TS ČBK ze dne 10. 1. 2007
Pro Listář vybral mh
Foto převzato z http://www.worlddayofthesick.org.au/)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci