Polští biskupové vydali list kněžím 
  k Zelenému čtvrtku

12. 4. 2007  (job)


 

Varšava. Polští biskupové vydali na Zelený čtvrtek List kněžím. Dotýkají se v něm problému lustrací v polské společnosti, ve kterých jde tamní církev v první linii. "Církev se nebojí pravdy ani když je to pravda těžká, ostudná a cesta k ní je velmi bolestná. Hluboce věříme, že pravda osvobozuje, protože osvobozující pravdou je Ježíš Kristus sám." Biskupové zároveň označují letošní Zelený čtvrtek za vrchol kněžského pokání, během nějž chtějí zakončit proces vypořádávání se s minulostí a s odvahou vyjít k novým pastoračním úkolům.

"Zároveň chceme prosit o odpuštění Boha a společenství Církve - čtene v Listu - za všechny naše nevěrnosti, chyby, pády, omyly a za nedostatečnou konsekventnost a nedostatečný evangelijní radikalismus. Chceme také poznat pravdu o tom všem, co je zveřejněno v rámci tzv. lustrací, a prosit o odpuštění za zlo nebo pohoršení, k němuž zavdali příčinu někteří z nás."

Polští biskupové upozorňují také na slabé stránky lustrací, kdy se vymykají kontrole a budí dojznačné pocity, protože "vedle evidentního zla se dostávají do veřejného povědomí neověřené informace a pomluvy ubližující nevinným lidem, které jim berou dobré jméno a hanobí je na celý život." - stojí v Listu adresovaném polským kněžím od jejich biskupů k letošnímu Zelenému čtvrtku.

(job)

 

 

 

(Převzato ze zpráv Radia Vaticana ze dne 7. 4. 2007
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci