Rozdělení církve je největším zlem, 
  říká kardinál Kasper

5. 3. 2007  Jiří Gračka



O zlu, které v církvi představuje rozdělení, mluvil kardinál Walter Kasper, předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, v pondělí 19.2.2007 v Barceloně při tiskové konferenci otevírající dvoudenní ekumenické setkání, jehož cílem bylo zhodnotit duchovní a charitativní témata s výhledem na 3. evropské ekumenické setkání (EEA3).

 

Barcelona (E): Rozdělení církve je podle kardinála Kaspera "světovým pohoršením" a jedním z největších zel pro církev. "I když existují teologické odlišnosti, mnoho věcí - jako například křest - máme společných," dodal. Vysvětlil také, že ekumenismus je "proces sjednocení církve… sblížení církví, které zůstávají odděleny, ale sjednocuje je společné bytí křesťany."

Ekumenismus není podle kardinála Kaspera věcí "těch kdo vědí a teologů," ale všech křesťanů a "pravou cestou pro církev budoucnosti." Budovat jej nejde bez vnitřní nápravy, neboť je "darem Ducha Svatého."

3. evropské ekumenické shromáždění začalo v lednu loňského roku a vyvrcholí ekumenickým setkáním v rumunském Sibiu v září 2007. Jeho třetí fáze proběhla minulý týden v německém Wittenbergu a zúčastnilo se jí na 150 delegátů z katolické i protestantských církví.

Druhou fázi, která probíhala na úrovni jednotlivých zemí, si připomněly i církve v České republice - při tzv. Noci otevřených kostelů v Praze 22.1.2007.

Zdroj: ZENIT

 

(Převzato ze zpráv TS ČBK ze dne 22. 2. 2007
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci