Spojení anglikánů a katolíků není tak blízko, jak psaly Times

23. 2. 2007  (job)


 

Londýn. Zprávy o rychlém spojení katolíků a anglikánů, které včera publikoval na titulní straně londýnský "Times", jsou nepřesné a značně nadsazené. Upozornili na to ve společném vysvětlení předsedové Mezinárodní anglikánsko-římskokatolické komise. Za katolickou stranu to je arcibiskup John Bathersby z Austrálie a za anglikánskou biskup David Beetge z Jihoafrické republiky. Upozorňují, že plány na sjednocení jsou bohužel stále značně předčasné. Upřesnění si žádá už titul včerejšího článku z Timesů, který zní "církve podporují plán sjednocení pod Papežovou vládou." Pravdivé není ani tvrzení obsažené v první větě, které slibuje v letošním roce zveřejnění "radikálního návrhu na sjednocení anglikánů s římskokatolickou církví pod Papežovým vedením."

Dokument, který zmíněná komise připravuje, má vyjít po té, co katolická církev vyjádří svůj názor. Anglikáni už komentář předložili. Dvaačtyřiceti stránkový text není oficiálním prohlášením obou církví, vyjadřuje pouze názor komise - upozorňuje dnešní vysvětlení. Dokument neobsahuje ani žádné převratné novinky. V první části shrnuje výsledky 35 let dialogu, kterých Mezinárodní římskokatolicko-anglikánská komise dosáhla v oblasti doktríny. Vypočítává prohlášení již dříve vydaných dokumentů, včetně otázek věnovaných Papežově petrinské službě. Stejně tak se ale jasně definuje, v čem nedošlo k plné shodě a kde je potřeba v dialogu pokračovat. Druhá část dokumentu navrhuje konkrétní společné iniciativy v oblasti poslání, studia a modlitby. Většina z nich už je povolena a na mnoha místech praktikována.

Text dokumentu byl předán primasům 38 národních církví anglikánského společenství, kteří zasedají v Tanzánii, zároveň s prohlášením Mezinárodní anglikánsko-pravoslavné komise teologického dialogu, s titulem "Církev Trojjediného Boha." Oba ekumenické texty mohou být pro anglikánské představitele inspirativní v diskusích o povaze církve.

Vysvětlení Mezinárodní anglikánsko-římskokatolické komise pro jednotu a poslání popírá také spekulace včerejšího článku z "Timesů" o katolické reakci na schizma hrozící anglikánům. Připomíná, že jednotu Anglikánského společenství už před třemi lety podpořila Papežská rada pro jednotu křesťanů.

 

(Převzato ze zpráv Radia Vaticana ze dne 20. 2. 2007
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci