Zázračná pravoslavná ikona bude v Česku

21. 9. 2007  Petr Cekota


 
Pravoslavná ikona Bohorodičky Obměkčení kamenných srdcí bude uvítána na letišti v Praze v sobotu 22. 9. 2007 večer a poté přenesena do chrámu sv. Nikolaje v Praze - Bubenči. V dalších dnech bude putovat po různých městech v Česku a na Slovensku.

 

Praha: Na ikoně Obměkčení kamenných srdcí ("Semistrelnaja" - Sedmibolestná - pozn. mh) je Bohorodička zobrazena se sedmi meči - bolestmi, které jí pronikly hluboko do srdce. Jedna z replik originálu, která bude právě přivezena do ČR, se původně nacházela v jednom panelákovém bytě v Moskvě. Když v roce 2000 havarovala ruská ponorka Kursk, na šíji Bohorodičky se objevily krvavé ranky a na levém rameni jizva. Jak uvedla Svatava Kabošová, šéfredaktorka časopisu Hlas pravoslaví, o něco později začala ikona ronit krvavé slzy a moskevský patriarchát ji uznal za divotvornou.

23.9. v 7.30 hodin bude ikona vnesena do Chrámu přesvaté Bohorodice v Praze Na Olšanech, kde zůstane do 26.9. Chrám bude otevřen pro uctění ikony každý den kromě pondělí od 10.00 do 16.00 hodin. Následovat bude pouť ikony do dalších měst: Karlových Varů, Košic a Brna. Opět v Praze, v katedrálním chrámu sv. Cyrila a Metoděje, bude ikona 1.10.2007.

Rozpis jednotlivých míst naleznete zde.

 

 

(Převzato ze zpravodajství TS ČBK ze dne 20. 9. 2007
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci