Benedikt XVI. poprvé v ruské veřejnoprávní televizi

22. 4. 2008  (job)


 

Vatikán/Moskva. Zítra, 16. dubna, v den 81. narozenin Benedikta XVI., ruská televizní stanice "Viesti" má na programu dokumentární film věnovaný současnému papeži. Snímek natočil před několika měsíci ve Vatikánu režisér Nikolaj Goriačkin s týmem katolíků i pravoslavných.

Dokument "Papež Benedikt XVI." je prvním ruským filmem, který představuje života současného papeže. Je koncipován jako biografický dokument, využívající řadu unikátních materiálů, např. záběry z poválečného Německa, ze studentských bouří v Mnichově v roce 1968 nebo záběry z pohřbu Jana Pavla II. Ruský štáb filmoval také v rodných krajích Benedikta XVI. a natočil rozhovor s jeho starším bratrem Georgem. Filmové materiály poskytla také vatikánská televize, agentura "Rome Report" a další italské a německé organizace.

Konzultantem filmu byl zástupce Oddělení pro vnější vztahy moskevského patriarchátu, Vsjevolod Čaplin, a úvodní slovo poskytl sekretář téže instituce, Igor Vyžanov.

Podle autorů je nejdůležitějším momentem snímku ruský pozdrav Benedikta XVI., ve kterém se obrací k celému ruskému národu a k patriarchovi Alexeji II. Papež mluví o velikosti Ruska, jak co do rozlehlosti, tak i co do historického, duchovního nebo uměleckého bohatství. Připomíná světlá i stinná období ruských dějin, zvláště drama minulého "století plného válek, zmaru a totalit." Benedikt XVI. dodává, že tyto tragické události mají kořen v "brutální negaci Boha." Zároveň ale stíny rozjasňuje záře "mnoha mučedníků - katolíků, pravoslavných i věřících jiných vyznání, zkoušených krutým pronásledováním." Jejich společné svědectví ukazuje, jak naléhavý je návrat k jednotě křesťanů. V tom kontextu Papež v ruském poselství vybízí k překonání napětí mezi křesťany, a to všemi možnými způsoby, zvláště modlitbou. Zdůrazňuje, že katolická církev i ruská pravoslavná chtějí budovat společnost, v níž budou ctěny hodnoty života, lidské důstojnosti a rodiny. Církve Východu i Západu mohou společně "novým způsobem a účinně promlouvat zejména k Evropě, aby neodhazovala své křesťanské kořeny a budovala budoucnost věrná své identitě," říká Benedikt XVI. v poselství k ruskému národu.

 

(Převzato ze zpravodajství Radia Vaticana ze dne 15. 4. 2008
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci