Muslimů je už víc než katolíků

7. 4. 2008  (čtk, zah)



Počet vyznavačů islámu dosáhl 1,3 miliardy, zatímco ke katolicismu se hlásí "pouze" 1,1 miliardy lidí.

 

VATIKÁN Na prvních dvou příčkách pomyslného žebříčku věřících došlo ke změně. Poprvé v historii mu už totiž nevévodí katolíci, ale muslimové. Vyplývá to ze statistiky, kterou pravidelně zveřejňuje Vatikán.

K islámu se totiž podle nejnovějších údajů hlásí asi 19,2 procenta světové populace, k římskokatolické církvi pak 17,4 procenta obyvatel planety. Převedeno do absolutních čísel, údaje Vatikánu hovoří o tom, že na světě je v současnosti 1,1 miliardy katolíků a 1,3 miliardy muslimů.

Statistickou ročenku s údaji o počtu přívrženců jednotlivých světových církví představil její autor kněz Vittorio Formenti. "Poprvé v dějinách už nejsme na špici: předběhli nás muslimové," řekl Formenti v rozhovoru pro sobotní vydání vatikánského listu L'Osservatore Romano.

Křesťané dál vévodí, jsou jich dvě miliardy Ročenka je sestavená na základě čísel z roku 2006 a má přes 2500 stran. Podle kněze Vittoria Formentiho ale stále platí, že rozšířenějším náboženstvím je i nadále křesťanství. Pokud se totiž sečtou počty přívrženců všech křesťanských církví, tedy nejen katolíků, ale i anglikánů či pravoslavných křesťanů, pak vychází, že se ke křesťanství hlásí 33 procent světové populace, což odpovídá zhruba dvěma miliardám obyvatel naší planety.

Zatímco počet katolíků zůstává v posledních letech stále zhruba stejný, počet muslimů se zvyšuje. Podle Formentiho je to dáno hlavně demografickými trendy - v muslimských zemích je totiž daleko vyšší porodnost než ve státech s převahou katolíků.

Zdroj: Lidové noviny

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 31. 3. 2008
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci