Podle amerických médií "Benedikt XVI. vystoupil ze stínu Jana Pavla II."

30. 4. 2008  Jiří Gračka



Jako úspěšnou hodnotí média 8. apoštolskou cestu papeže Benedikta XVI., lidé zase hovoří o osobních prožitcích a nadšení z jeho přítomnosti. Všichni se však shodují na tom, že Svatý otec po sobě zanechal veskrze pozitivní dojem.

 

New York (USA): Pozitivní hodnocení apoštolské cesty papeže Benedikta XVI. zaznamenávají sekulární i církevní média, velký dojem však návštěva zanechala i v samotných účastnících setkání, kteří jej doposud znali jen málo: jeho pontifikát vstoupil právě během této cesty do 4. roku trvání. Pro mnoho lidí byl jen přísným vědcem, kterému zcela schází charisma jeho předchůdce, Jana Pavla II. Zdá se však, že tento názor vzal po šesti dnech pobytu Svatého otce v USA za své:

"Hodně lidí si myslelo, že nemůže nahradit Jana Pavla. To ale není pravda," řekla krátce před mší svatou, kterou pro téměř 60.000 věřících sloužil Svatý otec v neděli odpoledne na stadionu Yankee, Carol Hengleinová z newyorské čtvrti Queens. Papež má podle ní zvláštní kouzlo, které jej i v jeho 81 letech činí "úžasnou inspirací pro mladé lidi."

Důkazem toho bylo sobotní setkání, při kterém papež pozdravil 25.000 mladých lidí, shromážděných v prostorách Semináře sv. Josefa. Papežův široký úsměv i nadšený potlesk mládeže, který mnohokrát přerušil Benediktův projev, svědčily o přátelské atmosféře, které mladí lidé i papež podlehli. "Zdá se mi, jako bych ho teď znala mnohem líp," říká 18letá studentka Gabriella Fiorentino, která se setkání zúčastnila. "Přišel nám předat Ježíšovo poselství naděje," dodává a zmiňuje tak motto cesty a hlavní obsah všech papežových promluv: "Kristus naše naděje".

Podle mnoha komentátorů papežovy cesty vystoupil Benedikt XVI. "ze stínu Jana Pavla". Srovnání předešlé a současné hlavy katolické církve vyjádřil jeden televizní reportér takto: "S Janem Pavlem jsme prožívali, s Benediktem přemýšlíme."

Carol Zimmermann

Zdroj: CNS

 

(Převzato ze zpravodajství TS ČBK ze dne 22. 4. 2008
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci