"Rouhačská" Ježíšova biografie

28. 4. 2008  Kateřina Hůlková



Režisér Základního instinktu vydává knihu, kde spekuluje, že Ježíš mohl být počat při znásilnění Marie.

 

AMSTERODAM/PRAHA Nizozemského filmaře Paula Verhoevena proslavily kontroverzní snímky jako Základní instinkt nebo Showgirls. Nyní se po letech znovu pouští na tenký led. Nizozemské nakladatelství vydává jeho knihu Ježíš Nazaretský s podtitulem Realistický portrét. Devětašedesátiletý Verhoeven doufá, že si po vydání knihy splní svůj sen - na jejím základě natočit o životě Ježíše film.

Podle Marianne Sterkové z vydavatelství J. M. Meulenhoff, které knihu vydává, jádro této "Ježíšovy biografie" spočívá v několika myšlenkách, které popírají základy křesťanské víry.

Režisér filmu RoboCop ve své knize tvrdí, že Ježíš mohl být počat při znásilnění jeho matky Marie římským vojákem během židovského povstání v Galileji. Popírá i novozákonní tezi, že jeden z dvanácti apoštolů, Jidáš Iškariotský, Ježíše zradil.

Podle šéfa americké Katolické ligy Billa Donohuea je Verhoevenova teorie "úsměvná". "Zase tu máme naprosto ničím nepodloženou jalovou spekulaci," řekl Donohue americkému zpravodajskému serveru FOXNews.

Verhoeven je členem spolku "Ježíšův seminář", který založil religionista Robert Funk s cílem "přísně vědecky zkoumat Ježíšův život". Tomu se podle svých slov Verhoeven, který má doktorát z matematiky a fyziky, věnuje už celých 20 let. Členové Ježíšova semináře zpochybňují Kristovy výroky zmíněné v bibli a zázraky, které podle Písma vykonal.

"Celé dvě desítky let pracoval na tom, aby prodal tento svůj argument, a nakonec nepřišel naprosto s ničím," kritizuje Donohue neexistenci jediného přesvědčivého důkazu, kterým by režisér svou teorii podložil. "Je to jen evropská verze Hollywoodu. Měl by se raději vrátit k nohám Sharon Stoneové," naráží Donohue na obsazení hlavní role Verhoevenova hitu Základní instinkt. "Ježíšův seminář zaznamenal vrchol v 80. a 90. letech. Jeho cílem je zpochybnit Kristovo božství. Byl prý jen šťastným tesařem," vysvětluje Donohue.

Teorie, že Marie byla znásilněna a následkem toho se narodil Ježíš, není nová, říká Kirk Bingaman z Fordham University's Graduate School of Religion. "Ta myšlenka se datuje až do prvního nebo druhého století, já osobně jí ale žádnou váhu nepřikládám. Jak bychom si to my asi mohli ověřit? Nemáme pro to žádný empirický důkaz. Já se přikláním k učení apoštolů, že Ježíšova matka Marie počala jako panna," říká Bingaman.

I jeden ze zakladatelů Ježíšova semináře John Dominic Crossan přiznává, že pro Verhoevenovu teorii nejsou téměř žádné důkazy, pouze polemika z druhého století proti Matoušovu evangeliu původně zamířená na židovské publikum. "Je to první zjevná známka popírání toho, že Marie byla panna," říká Crossan.

 

Zdroj: Lidové noviny

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 25. 4. 2008
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci