Vztahy mezi pravoslavnými a katolíky se rozvíjejí

18. 7. 2008  (tkkbs)


 

"I když ještě nenastal čas, aby Svatý Otec navštívil Moskvu, mnohé, i nedávné události nasvědčují tomu, že se vztahy mezi pravoslavnou a katolickou církví rozvíjejí" - to jsou slova moskevského arcibiskupa Paola Pezziho, které řekl v rozhovoru pro vatikánský deník L´Osservatore Romano.

Jak dále dodal, o vzájemném sbližování svědčí např. návštěva papeže Benedikta XVI. v Konstantinopoli nebo nedávná návštěva patriarchy Bartoloměje I. ve Vatikánu.

"Mezi ruskou pravoslavnou církví a katolickou církví pokračuje proces sbližování, který přináší skutečná přátelství. Je nezbytné v něm pokračovat a navzájem se duchovně obohacovat. Především se snažíme jít stejným směrem, jen tak může být naplněna naše touha dosáhnout plného společenství. Ve vzájemném dialogu je skutečně několik problémů, které nejsme schopni řešit. Ale touha jít společnou cestou je silnější."

Na závěr arcibiskup vyzvedl osobnost papeže Benedikta XVI., který je v očích ruské pravoslavné církve vnímán velmi pozitivně, především pro jeho neustálou analýzu zdrojů křesťanství se smyslem pro obnovu a též pro jeho upřímnost, což je velkou pomocí při překonávání těžkostí.

 

(Převzato ze zpravodajství TK KBS ze dne 2. 7. 2008
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci