Ekumenická bilance kard. Kaspera

7. 1. 2009  (job)


 

Vatikán. Ekumenická situace se rychle mění. Nejdůležitější je dnes najít nové nadšení pro ekumenismus, tvrdí to kard. Walter Kasper v rozhovoru pro vatikánský deník, ve kterém bilancuje vývoj ekumenických vztahů v posledním roce.

Rok 2008 byl bohatý na důležité události. Řím třikrát hostil konstantinopolského patriarchu, který také poprvé v historii promluvil na Biskupském synodu. S Papežem se setkali také dva arménští katolikové. Pravoslavná církev dala souhlas k teologické diskusi o roli římského biskupa v obecné církvi. "V současné době pracujeme nad projektem dokumentu k tomuto problému, který bude představen na podzimním zasedání komise pro teologický dialog," uvedl předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů.

Kard. Kasper je přesvědčen, že se výrazně zlepšily také vztahy s Moskvou. V květnu byl velmi srdečně přijat Alexejem II. a v prosinci nechyběl na jeho pohřbu. "Lze vycítit vůli k uspíšení dialogu a vzájemných kontaktů. V této chvíli nejsou v našich vztazích žádné zvláštní problémy," dodává šéf vatikánského úřadu pro ekumenismus.

Pokud jde o protestantský svět, kard. Kasper se domnívá, že je nutné změnit metodologii dialogu. Zahájen byl projekt, který má shrnout výsledky čtyř hlavních bilaterálních dialogů s protestanty po II. vatikánském koncilu. Za největší problém v této oblasti označuje prohlubující se roztříštěnost protestantů. Jako příklad uvedl svou zkušenost z Lambethské konference, kde byl svědkem dalšího dělení anglikánů kvůli etickým otázkám a svěcení žen.

Pokud jde o kontakty s judaismem, za které kard. Kasper rovněž zodpovídá, v uplynulém roce se objevily dva problémy: nová formule velkopáteční modlitby za obrácení Židů pro předkoncilní misál Jana XXIII. a beatifikační proces Pia XII. Překonání napětí si kard. Kasper slibuje od případné cesty Benedikta XVI. do Svaté země, předběžně plánované na květen letošního roku.

 

(Převzato ze zpravodajství Radia Vaticana ze dne 2. 1. 2009
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci