Patriarcha Kirill pozitivně hodnotí vývoj vztahů s katolickou církví

10. 2. 2010  (MaS)


 

Moskva. Během uplynulého roku byly zaznamenány v dialogu Ruské pravoslavné církve a Římskokatolické církve "pozitivní tendence", konstatoval patriarcha Moskvy a celé Rusi Kirill na úterním zasedání pravoslavné biskupské konference. Ta se sešla v Moskvě také proto, aby oslavila první výročí Kirillovy intronizace.

Patriarcha biskupům předložil podrobnou zprávu o svých aktivitách, návštěvách a cestách, které charakterizovaly jeho první rok jeho služby v čele ruského pravoslaví. Jednu část zprávy věnoval také vztahům s katolickou církví. Na toto téma patriarcha Kirill prohlásil: "Společné aktivity a četná setkání s představiteli katolické církve potvrdily, že se shodují naše názory na mnoho otázek, týkajících se křesťanů v moderním světě. Patří mezi ně agresivní sekularizace, globalizace, rozklad tradičních etických principů. Stojí za to zdůraznit, že k těmto tématům papež Benedikt XVI. zaujal pozice velmi blízké těm pravoslavným. Dokazují to jeho promluvy, poselství, ale také názory mnoha vysokých představitelů Římsko-katolické církve, s nimiž jsme v kontaktu."

Patriarcha také zaznamenal "společný pohled na ochranu lidské důstojnosti v Evropě", který se objevil také při setkání Volokolamského arcibiskupa Hilariona s papežem a členy římské kurie v září loňského roku. Ve své promluvě patriarcha Kirill připomněl také listopadové rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva o nepřípustnosti umístění křížů v italských školách a komentoval ho jako "jasný útok na evropské křesťanské tradice". Ruská pravoslavná církev proto vyjádřila katolické církvi v Itálii svou podporu, řekl moskevský patriarcha a dodal: "Připomněli jsme, že evropská civilizace má křesťanské kořeny a proto je naprosto nepřijatelné odpírat Evropě a jejím institucím symboly její duchovní identity."

Patriarcha ovšem neskrývá existující problémy ve vzájemných vztazích, na jejichž řešení se stále pracuje. Zvlášť hovořilo "obtížné situaci na Ukrajině", kde očekává "konkrétní kroky katolické církve".

Zcela jinak však patriarcha hodnotí vztahy ruské pravoslavné církve s protestantskými církvemi. Těm vyčítá zejména žehnání svazkům stejného pohlaví a volení biskupů hlásících se k homosexuální orientaci. Tyto důvody vedly patriarchu k přerušení vztahů s Episkopální církví v USA a se švédskou luteránskou církví. Patriarcha také s lítostí připomněl zvolení ženy-biskupky Margot Kassmann předsedkyní Rady evangelické církve v Německu.

 

(Převzato ze zpravodajství Radia Vaticana ze dne 4. 2. 2010
Pro Listář vybral mh)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Köhler: Sv. Cyril a Metoděj

INFORMOVAT O NOVINKÁCH

_______________ 

RUBRIKY:

Úvodní strana

Náměty, připomínky
a sdělení čtenářů

Zpravodajství z křesťanského světa

Ekumenismus

SGAD-ŽD a MOCHES

MSK

Pozvánky

Moravská mša

Sv. Cyril a Metoděj a jejich doba

Duchovní život

Ikony

Osobnosti

K zamyšlení

Současná Morava

Rodinná kronika

Poezie

Humor

Různé

Kontakt na redakci